Dopravní letadlo Airbus A380 | foto: Airbus

USA zavedou clo na zboží z EU. Dotkne se potravin i průmyslového zboží

  • 74
Spojené státy zavedou odvetná cla deset procent na evropská letadla a 25 procent na zemědělské a průmyslové zboží. Reagují tak na nezákonné subvencování evropského výrobce letadel Airbus. S odvoláním na pracovníky Úřadu amerického obchodního zmocněnce (USTR) o tom ve středu informovaly zahraniční tiskové agentury.

Krok Washingtonu umožňuje rozhodnutí Světové obchodní organizace (WTO) povolit Spojeným státům cla na zboží z Evropské unie ve výši 7,5 miliardy dolarů, tedy zhruba 177 miliard korun, ročně.

Nová americká cla ve výši 25 procent se mají týkat irské a skotské whisky, vína, sýrů, oliv a zmrazeného masa z Francie, Německa, Španělska a Británie, německé kávy a některých strojírenských výrobků z Německa.

Kromě toho také britských oděvů a vlněného zboží nebo másla, jogurtů a produktů z vepřového masa z několika evropských zemí.

Podle zdrojů z USTR chce Washington s EU zahájit jednání o východisku, které by „prospělo americkým zaměstnancům“. Cla budou uvalena, až vydá formální souhlas orgán WTO pro řešení sporů. Podle agentury AP a dalších médií se tak stane 18. října.

Clo na letouny se nebude vztahovat na letecké díly, což výrobní provozy Airbusu v americké Alabamě ušetří vyšších nákladů. I společnost Boeing bude moci využívat bez zatížení vyšším clem evropské součástky při výrobě svých letadel, uvedl zástupce USTR.

Spojené státy a Evropská unie se od roku 2004 u WTO navzájem obviňují z nelegální podpory svých výrobců letadel Boeing a Airbus. U obou stran bylo zjištěno, že v rozporu s pravidly WTO své výrobce letadel finančně podporovaly, aby jim zajistily výhodnější pozici na trhu.

Další obchodní válka na obzoru. EU zavedla cla na bionaftu z Indonésie

Obě strany se následně začaly připravovat na případné uvalení cel, která by byla odvetou za škody vzniklé v důsledku subvencí. Plány EU na zavedení cel na americké zboží WTO ještě posuzuje, rozhodnutí se očekává začátkem příštího roku.

Evropská komise ve středu v prohlášení uvedla, že pokud by Washington k výběru cel skutečně přistoupil, nemá EU jinou možnost, než odpovědět stejným způsobem.

Cla ve svém projevu na Valném shromáždění OSN zmínil i premiér Babiš (ANO):

26. září 2019

,