Žraločí ploutve, mačety, býčí sperma. Trump dumá, na co ještě uvalit clo

  • 19
Vláda amerického prezidenta Trumpa v úterý zveřejnila zhruba 200stránkový seznam čínských výrobků, na které by mohla v budoucnu uvalit 10% dovozní clo. Souhrnná hodnota zboží je 200 miliard dolarů, obchodní válka mezi USA a Čínou by se tak rozhořela naplno. Na seznamu jsou i mnohé kuriózní vývozní artikly.
Žraločí ploutve

Žraločí ploutve

Na nejnovějším seznamu čínských výrobků, na které by mohl Trump uvalit dovozní clo, jsou například žraločí ploutve. A to jak v čerstvé, tak v mražené podobě. Jejich odstraňování zaživa je ve Spojených státech ilegální.

Lidské vlasy

Lidské vlasy

Případné clo ve výši 10 procent by se podle úterního rozhodnutí Trumpovy administrativy mělo týkat i dovozu lidských vlasů. U této položky je v seznamu uvedeno, že nezáleží na tom, jestli jsou vlasy umyté, česané nebo se jedná o odpad z kadeřnictví.

Mačeta

Mačety

Poslední „výstřel“ obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou hrozí i proclením mačet a kovových součástek, ze kterých se skládají. Clo by se mělo týkat i sekyr a kosířů. 

Krakatice obrovská

Krakatice

Trumpova administrativa navrhuje uvalit clo i na dovoz mražených, chlazených a čerstvých krakatic. V úterním seznamu je kromě nich i většina ostatních mořských plodů.

Ručně vyráběný papír

Ručně vyráběný papír

Nejnovější americká dovozní cla by se měla týkat i ručně vyráběného papíru a lepenky. CNN uvádí, že Trump vyhrožoval zavedením cel na čínské produkty v hodnotě až 550 miliard dolarů, ale hodnota čínského exportu, jenž putoval do Spojených států minulý rok, byla „pouze“ 506 miliard dolarů.

Pstruh

Živí pstruzi

Podle agentury Bloomberg se živí pstruzi z Číny do Spojených států nedovážejí od roku 1992, i tak se ale tento vývozní artikl ocitl na seznamu navrhovaných cel.

Ptačí vajíčka

Ptačí vejce

Pokud by došlo k uvalení zmiňovaných cel, prodraží se i dovážená ptačí vejce. Celkově by opatření Trumpovy administrativy zasáhlo 40 procent ročního dovozu z Číny.

Zvířecí vnitřnosti

Zvířecí vnitřnosti

Další položkou na seznamu jsou „zvířecí střeva, měchýře a žaludky (kromě rybích), vcelku i rozporcované na části“. Návrh ale také uvádí, že cla zasáhnou všechny „jedlé produkty živočišného původu“.

Jezevec

Jezevčí srst

Z „nejedlých“ živočišních produktů se na seznamu nachází srst z jezevce. Ta se používá například při výrobě štětek na holení.

Odebrané býčí sperma

Býčí sperma

Trumpova administrativa navrhuje uvalit dovozní clo i na býčí sperma. Pro zajímavost: Česko v minulých letech vyvezlo býčí sperma v rámci rozvojové pomoci do Zambie. Devět kilo inseminačního býčího spermatu mělo hodnotu 1,2 milionu korun.