Airbus A330neo na 53. ročníku International Paris Air Show na letišti Le...

Airbus A330neo na 53. ročníku International Paris Air Show na letišti Le Bourget u Paříže (18. června 2019) | foto: AP

Zvýšíme cla, hrozí USA. EU totiž nepřestala podporovat Airbus

  • 21
Spojené státy by mohly přikročit ke zvýšení i rozšíření cel, která v říjnu zavedly na zboží z Evropské unie. Ty byly reakcí na subvencování výrobce letadel Airbus. EU totiž podle Světové obchodní organizace pomoc Airbusu stále zcela neukončila, což se USA nelíbí.

Podle oficiálního prohlášení Úřadu amerického obchodního zmocněnce (USTR) zvýšení cel USA zvažují i proto, že v jednání s EU nedochází k pokroku. Druhým důvodem je pak výše zmíněné zjištění Světové obchodní organizace (WTO). Jakých produktů by se nová cla měla dotknout zatím není známo.

WTO v říjnu povolila Spojeným státům uvalit jako odvetu za subvencování Airbusu cla na zboží z Evropské unie v objemu až 7,5 miliardy dolarů (zhruba 174 miliard Kč) ročně. Washington následně zavedl cla deset procent na velká civilní letadla a 25 procent na vybrané zemědělské a průmyslové zboží.

EU podle pondělní zprávy WTO neuskutečnila všechny potřebné kroky k tomu, aby zabránila poškozování amerického výrobce letadel Boeing a nadále subvencuje letouny Airbus A380 a A350. To Airbus nepopřel, uvedl však, že by se měl objem zboží podléhajícího americkým clům by se měl snížit o zhruba dvě miliardy dolarů. WTO totiž ve zprávě dospěla k závěru, že újma působená Boeingu je menší než v minulosti. Podle USTR však k žádnému snížení není důvod.

Spojené státy a Evropská unie se od roku 2004 u WTO navzájem obviňují z nelegální podpory svých výrobců letadel Boeing a Airbus. Na obou stranách bylo zjištěno, že v rozporu s pravidly WTO výrobci letadel dostávají finanční podporu s cílem zajistit jim výhodnější pozici na trhu.

Obě strany se následně začaly připravovat na případné uvalení cel, která by byla odvetou za škody vzniklé v důsledku subvencí. Plány EU na zavedení cel na americké zboží WTO ještě posuzuje, rozhodnutí se očekává začátkem příštího roku.

,