Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: ESO travel

Čínská ekonomika roste o 10,7 procenta, nejvíce za dva roky

  • 2
Zatímco ostatní světové země si lámají hlavu nad tím, jak povzbudit růst ekonomiky, Čína má strach z rychlého růstu. Ve čtvrtém čtvrtletí meziročně ekonomika země vyrostla o 10,7 procenta, v předchozím čtvrtletí to bylo 8,9 procenta. Rychlý růst zaskočil i čínskou vládu.

Za celý rok HDP stouplo o 8,7 procenta, vláda očekávala růst o 8,3 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil čínský statistický úřad.

Podle analytiků zpráva posiluje spekulace, že čínská centrální banka by mohla v krátké době začít zvyšovat úrokové sazby. Čína by také již letos mohla překonat Japonsko a stát se druhou největší ekonomikou světa. Nejlidnatější země už růst ekonomiky začíná brzdit. Omezila poskytování úvěrů v tamních bankách. - více čtěte Čína zastavila půjčky. Tlumí růst ekonomiky

Čína dohání Japonsko

K vysokému růstu ve čtvrtém čtvrtletí přispěl také slabý výkon ekonomiky ve stejném období předchozího roku, kdy na čínskou ekonomiku orientovanou na vývoz dolehla globální krize. Dvouciferný procentní růst však ukazuje, že se vládě podařilo rychle odpovědět na pokles, který dosáhl svého vrcholu ve druhém čtvrtletí.

Číně se podařilo rychle oživit z globálního poklesu, avšak vláda se obává, že vysoké výdaje na stimulaci ekonomiky a půjčky od bank mohou zvýšit inflaci.

Ekonomové dotazovaní agenturou Reuters očekávají letos zrychlení ekonomického růstu Číny na 9,5 procenta. Při tomto tempu růstu by Čína mohla sesadit Japonsko z pozice druhé největší ekonomiky světa na třetí příčku. Analytici Goldman Sachs očekávají, že Čína předhoní Spojené státy a stane se největší ekonomikou světa do roku 2027.