Jednotný systém značení bot navrhují obuvníci od 60. let. Nikdy ale neuspěl.

Jednotný systém značení bot navrhují obuvníci od 60. let. Nikdy ale neuspěl. | foto: Profimedia.cz

Čína zavedla jednotné číslování bot, svět si ještě dlouho počká

  • 35
Sen o jednotném značení velikosti bot na celém světě se přiblížil o krůček blíž realitě. Nejlidnatější země podpořila systém Mondopoint, který vyjadřuje velikost obuvi v milimetrech. Některé země se snaží prosadit jednotné značení už řadu let.

Podle Petra Hlaváčka ze Zlínské univerzity Tomáše Bati je iniciativa na dobré cestě, může ale trvat ještě tři nebo čtyři roky.

Informoval o tom deník SME.sk. Současné číslování bot působí možná pro někoho chaoticky. V různých zemích se používá anglický, americký, francouzský a metrický systém a velikost bot se špatně porovnává.

První pokusy o sjednocení číslování se objevily už v šedesátých letech, k žádnému výsledku ale nedospěly. S další iniciativou přišli před třemi lety Němci, ke kterým se přidala Jihoafrická republika a další země. Tyto státy začaly prosazovat systém Mondopoint, který určuje délku boty v milimetrech. Nyní si ho osvojila i Čína.

Je to nesmysl, namítá odborník

Obuv velikosti 41 (francouzské značení) nebo 7 (britské číslování) má v tomto systému velikost 255/260. V Číně a Japonsku se téměř nic nezmění, protože už dnes jsou tam takové boty značeny čísly 25,5/26 nebo 255/260, což odpovídá metrickému značení.

Systém Mondopoint se používá také v armádě. Petr Hlaváček z Technologické fakulty zlínské Univerzity Tomáše Bati říká, že systém je podobný metrické velikosti obuvi, ale počítá s biomechanickými odchylkami. "Neměří se otisk nohy, ale obrys, a měření musí kopírovat zborcení stélky," řekl na veletrhu obuvi Kabo v Brně.

Podle jiných není ale zaručené, že nové značení spotřebitelům pomůže. "I když bude jednotné značení, nikdy nedostanete stejnou velikost boty, tvrdí šéf obuvnické prodejní sítě na Slovensku Radovan Klimáček. Podle něho iniciativa nemá smysl. Tento názor není ojedinělý.