Státem podporované půjčky v jüanech mohou přehřát ekonomiku. Peking omezil jejich poskytování.

Státem podporované půjčky v jüanech mohou přehřát ekonomiku. Peking omezil jejich poskytování. | foto: Profimedia.cz

Čína zastavila půjčky. Tlumí růst ekonomiky

  • 52
Největší čínské banky přestaly od včerejška poskytovat půjčky nebo je výrazně omezily. Lidé a firmy si nebudou moci vzít úvěry v tamní měně jüan nejméně do konce ledna. Čínská vláda se bojí vysoké inflace. Tímto krokem chce předejít vysokému zadlužení obyvatel a vyhnout se situaci z roku 2008 ve Spojených státech.

Počet vyřízených žádostí o úvěry i jejich celkový objem totiž roste nebezpečně rychle a nejlidnatější zemi světa hrozí podle tamních úřadů "přehřátí" ekonomiky a vznik podobné úvěrové bubliny, jaká splaskla předloni ve Spojených státech a odstartovala celosvětovou hospodářskou krizi.

Včerejším radikálním krokem tak Čína záměrně zpomaluje růst ekonomiky, které začala hrozit vysoká inflace.

Zásadní omezení půjček přichází jako nařízení od Čínské bankovní regulační komise, která bankám podle agentury Bloomberg dala "ústní" příkaz.

Důvodem jsou obavy Pekingu z raketového růstu zadlužení občanů i firem. Čínský regulátor pro letošní rok stanovil strop úvěrů, které mohou obyvatelé v jejich domovské měně dostat, na 7,5 bilionu jüanů (téměř 20 bilionů korun). Jenže jen za první dva lednové týdny půjčily banky 1,5 bilionu jüanů.

Za raketovým nárůstem úvěrů v prvních dvou týdnech nového roku však může být i strategie. "Jde o hru, kterou hrají banky s regulátorem. Věděly, že dříve či později omezení úvěrů přijde, proto se jich v prvních dvou týdnech snažily prodat co nejvíce," uvedla pro Bloomberg analytička japonské Nomury May Yan.

Loni půjčila Čína nejvíce peněz v historii

K umírněné úvěrové politice přiměl nejlidnatější zemi světa loňský rok, kdy kvůli udržení ekonomického růstu v době světové krize rozdaly tamní bankovní domy půjčky v celkovém objemu 9,6 bilionu jüanů. což bylo nejvíce v historii země. Sedm a půl bilionu vyčleněných pro letošek tak představuje meziroční pokles o 22 procent.

Se šlápnutím na brzdu v rozdávání peněz v Číně půjde letos také ruku v ruce větší kontrola. Chystá se mnohem důkladnější prověřování struktury úvěrového portfolia bank a jejich kapitálová přiměřenost.

To by mělo zaručit větší stabilitu bankovního trhu a jeho připravenost na případné otřesy, které ve Spojených státech položily již více než stovku finančních domů.