Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Čína chce zakázat obchodování s kryptoměnami na domácích burzách

  • 26
Čína plánuje zakázat obchodování s bitcoinem a dalšími virtuálními měnami na domácích burzách. Pro trh s kryptoměnami v hodnotě 150 miliard dolarů je to další rána. Minulý týden totiž země zakázala jednotlivcům a organizacím získávat finance prostřednictvím primární nabídky mincí, která se používá při vydávání nových kryptoměn.

Podle zdrojů, které informovaly agenturu Bloomberg, se zákaz bude vztahovat pouze na obchodování s kryptoměnami na čínských burzách. Čína údajně nemá v úmyslu zastavit obchodování s virtuálními měnami na volném trhu. Čínská centrální banka to nechtěla komentovat. Bitcoin na zprávu v pátek reagoval největším týdenním propadem za téměř dva měsíce.

„Objem obchodů se rozhodně zmenšil,“ potvrdil Zhou Shuoji, zakládající partner v pekingské společnosti FBG Capital, který investuje do kryptoměn. „Starší uživatelé budou určitě obchodovat i nadále, ale vstupní bariéry pro nové uživatele jsou nyní velmi vysoké, což vývoj kryptoměn v Číně určitě zpomalí,“ dodává.

Proč chce Peking zakázat obchodování s kryptoměnami, zatím není jasné. Zákaz ale přichází uprostřed drastického omezení finančních rizik a zhruba měsíc před reorganizací vedení Komunistické strany Číny.

Co je to kryptoměna?

Bitcoin v uplynulém roce vzrostl v dolarovém vyjádření o 600 procent, což vyvolalo obavy z bubliny. V návaznosti na to začaly regulační orgány v Číně na začátku letošního roku zkoumat domácí trh s bitcoiny a dalšími virtuálními měnami. V jedné chvíli úředníci dokonce uvažovali o změně pravidel proti praní špinavých peněz.

Počet zásahů Číny na trhu s kryptoměnami se ale v posledních měsících snižoval, protože tamní orgány zpřísnily regulaci. „Došlo k obecnému zpřísnění regulace finančních a měnových podmínek,“ potvrdil Mark McFarland, hlavní ekonom z Union Bancaire Privee SA HK v Hongkongu.

Čínská lidová banka vyzkoušela vlastní kryptoměnu

Tři největší bictoinové burzy v zemi – OkCoin, BTC China a Huobi, v pondělí uvedly, že neobdržely žádné regulační oznámení týkající se zákazů obchodování s kryptoměnami. Všechny tři burzy v pondělí zaznamenaly transakce, při kterých bitcoin vzrostl, na OKCoin konkrétně o 6,3 procenta.

Uživatelé Bitcoinu budou i nadále schopni s kryptoměnami v Číně obchodovat bez výměny. Podle analytiků však bude proces pravděpodobně pomalejší a rizikovější. Podle Zhoua Shuojiho bankovní výměna pravděpodobně nebude mít na ceny kryptoměn v celosvětovém měřítku velký dopad.

Čínská lidová banka mimo jiné provedla také zkušební provoz vlastního prototypu kryptoměny, čímž se přiblížila o další krok k tomu, aby byla první centrální bankou na světě, která vydává vlastní digitální peníze.

V Číně se uskuteční přibližně 23 procent obchodů s bitcoinem, Země je také domovem největších bitcoinových těžařů. V jednom okamžiku probíhalo v Číně více než 90 procent celosvětových transakcí s bitcoinem.