Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Čína sesadila Spojené státy z trůnu inovací, vloni zažádala o nejvíc patentů

  • 81
V čele tabulky počtu žádostí o patent se Spojené státy držely čtyřicet let. S více jak 58 tisíci novými mezinárodními patenty je Čína vloni předběhla. Vyplývá to z dat Světové organizace duševního vlastnictví. Svou zásluhu na tom má i Huawei.

Světová organizace duševního vlastnictví (WIPO) má za úkol dohlížet na ochranu autorských práv. Disponuje komplexním systémem registrace patentů. Hlavní kategorií je Smlouva o patentové spolupráci (PCT), jejímž posláním je ochrana autorství na mezinárodní úrovni. 

Právě v kategorii PCT se Čína umístila na prvním místě s celkovým počtem 58 990 žádostí o mezinárodní patent. Spojené státy podaly „jen“ 57 840 žádostí. USA se přitom držela v čele tabulky od samého založení systému PCT v roce 1978. 

Nelze však mluvit jen o triumfu Pekingu nad Washingtonem. Více jak polovina žádostí (52,4 procenta) přišla z Asie. Japonsko se v žebříčku umístilo na třetím místě, za ním Německo a Jižní Korea.

Nejinovativnější země světa: počet žádostí o patent podaných v roce 2019

  1. Čína 58 990
  2. USA 57 840
  3. Japonsko 52 660
  4. Německo 19 353
  5. Jižní Korea 19 085

Zdroj: wipo.int

Podle dat WIPO může částečně za úspěch Číny společnost Huawei, největší výrobce telekomunikačních zařízení na světě. Z řad firem bylo Huawei nejaktivnějším žadatelem už třetí rok po sobě s celkovým počtem PCT žádostí 4 411. A to i navzdory vážnému sporu s USA.

Spojené státy firmu vloni vyloučily z budování mobilních sítí páté generace (5G) a k bojkotu vyzývají i své mezinárodní spojence. Podle USA totiž čínská vláda používá technologie Huawei pro špionáž. Telekomunikační gigant se nařčení brání.

Dalšími inovátory v čele žebříčku jsou například japonský průmyslový koncern Mitsubishi či jihokorejský výrobce elektroniky Samsung.

Nejde o soutěž

Vlastnictví patentů je všeobecně považováno za důležitý faktor hospodářské síly a průmyslového know-how, píše agentura Reuters. Podle šéfa WIPO Francise Gurryho je posun Číny v žebříčku patentů dán dlouhodobou strategií. „Posilují inovace, jejich cílem je stát se zemí s ekonomikou na vyšší úrovni,“ komentoval Gurry na tiskové konferenci. Šéf WIPO mimo jiné poznamenal, že v roce 1999 obdržela organizace od Číny pouhých 276 patentů.

„Duševní vlastnictví je nyní jednou z hlavních kategorií globálního předhánění se. Nicméně je nutné uvědomit si, že nejde o soutěž, ve které jedna strana získá a druhá musí ztratit. Nárůst počtu inovací znamená nové léky, komunikační technologie a řešení globálních výzev, z nichž mají prospěch všichni,“ řekl Gurry.

Celkově bylo v loňském roce podáno rekordních 265 800 žádostí o mezinárodní patent, což znamená meziroční nárůst o 5,2 procenta.