Čínské zbraně v obchodní válce: turismus, dluhopisy i páka na KLDR

  • 24
Krátce po uvalení dovozních cel na čínské zboží v hodnotě 34 miliard dolarů přišla americká administrativa s dalším návrhem, podle kterého by cla zasáhly čínský dovoz v hodnotě až 200 miliard. Prezident Trump se nechal slyšet, že může případně zatížit dovozním clem veškerý čínský import do USA. Čína plánuje odvetná opatření.
Donald Trump přivítal ve svém sídle čínského prezidenta s chotí. (6.4.2017)

Hodnota čínského zboží, které ročně dorazí do Spojených států představuje zhruba 500 miliard dolarů. Čína již reagovala na zavedená dovozní cla protiopatřeními ve stejném rozsahu a plánuje podobným způsobem reagovat na americké kroky i v budoucnosti.

Agentura Bloomberg uvádí, že Čína má dlouhou historii podobných odvetných opatření ve stylu „oko za oko“. Vzhledem ke své ekonomické síle tak může  oprášit některé své osvědčené praktiky obchodní války i v probíhajícím sporu se Spojenými státy.

Boeing 777-300ER společnosti Emirates během startu na mezinárodním letišti v...

1. Boeing

Jedním z nástrojů ekonomického boje by se mohly stát produkty americké společnosti Boeing, jež patří k největším světovým výrobcům letecké techniky. Výrobky Boeingu patří mezi hlavní vývozní artikly Spojených států v obchodu s Čínou. Čínský deník Global Times, který patří pod tamní státní noviny People‘s Daily, už v roce 2016 varoval, že by Číňané mohli americkou společnost jednoduše nahradit evropským Airbusem.

Ilustrační foto. Apple

2. Apple

Pro amerického technologického giganta představuje Čína jeden z nejdůležitějších trhů. Americký rozhlas NPR uvedl, že Apple je do velké míry závislý na čínské pracovní síle, která vyrábí většinu produktů společnosti. Čína tak má nad americkou firmou značnou moc, kterou by při případné eskalaci obchodního sporu mohla využít. Země už v minulosti obviňovala Apple z porušování tamních spotřebitelských práv.

"Turisté jsou obrovskou příležitostí – hlavně ekonomickou. Pokud na ně...

3. Omezení turismu

Peking by mohl také zkusit omezit čínský turismus do Spojených států. Podle dat Světové turistické organizace vycestovalo v roce 2016 z Číny do zahraničí zhruba 135 milionů lidí, kteří v cizích zemích utratili přibližně 261 miliard dolarů. Z tohoto turismu profitovaly i Spojené státy. Pokud by Čína sáhla k omezení cest svých lidí do USA nebyl by to z její strany první krok podobného typu v historii. Minulý rok na protest proti raketovému systému v Jižní Koreji zakázala svým cestovním kancelářím prodávat zájezdy do této země.

Ilustrační snímek

4. Devalvace měny

Čína v minulosti opakovaně čelila výtkám, že uměle podhodnocuje svou měnu. Naposledy vznesli investoři tyto obavy koncem června, kdy hodnota čínského juanu vůči americkému dolaru klesla na šestiměsíční minimum. Analytici oslovení serverem CNBC pokládají čínské podhodnocování měny v současné situaci za nepravděpodobné, ale nevylučují, že čínské úřady záměrně nepodnikají kroky vedoucí ke zpevnění pozice juanu. Slabá čínská měna by mohla zemi pomoct i v probíhajícím obchodním sporu s USA, tímto způsobem by byl čínský vývoz levnější a atraktivnější pro jiné země. Také by se částečně vykompenzovalo zvýšení cen zboží způsobené americkými dovozními cly.

Bílý dům, White House, USA.

5. Americké dluhopisy

Potenciální zbraň v obchodní válce představují i americké dluhopisy, které Čína vlastní. Země je totiž jejich největším zahraničním vlastníkem, v květnu dosáhla jejich hodnota téměř 1,2 bilionu dolarů. Agentura Reuters již před zavedením „prvních“ amerických dovozních cel na ocel a hliník varovala, že obchodní partneři Spojených států by mohli reagovat odprodejem amerických dluhopisů, což by značně zasáhlo obchodování na finančních trzích.

Americký prezident Donald Trump a severokorejský lídr Kim Čong-un si v...

6. Narušení vyjednávání se Severní Koreou

Na možné čínské zásahy do bilaterálních jednání USA se Severní Koreou o denuklearizaci korejského poloostrova upozornil na svém Twitteru sám Donald Trump. „Čína (…) by se mohla snažit o negativní nátlak na dohodu (Spojených států se Severní Koreou, pozn. red.) kvůli našemu postoji k čínskému obchodu,“ uvedl americký prezident.

09.července 2018 v 16:25, příspěvek archivován: 24.července 2018 v 14:52

I have confidence that Kim Jong Un will honor the contract we signed &, even more importantly, our handshake. We agreed to the denuclearization of North Korea. China, on the other hand, may be exerting negative pressure on a deal because of our posture on Chinese Trade-Hope Not!

„Tohle je karta, kterou by Čína mohla jednoduše zahrát,“ uvedl pro BBC Gary Hufbauer, výzkumník z neziskové organizace PIIE (Peterson Institute for International Economics), která se zabývá mezinárodní ekonomikou. Podle něj by Čína mohla Severní Koreji jednoduše doporučit, aby hrála na čas. Problémem ale je, že tímto způsobem by mohl obchodní spor přerůst do mnohem závažnějšího geopolitického konfliktu.