V čínské Šanghaji vznikne největší světový indoor lyžařský areál Wintastar.

V čínské Šanghaji vznikne největší světový indoor lyžařský areál Wintastar. | foto: Mercurio Design Lab

Čína chce obyvatele postavit na lyže, staví největší krytý skiareál na světě

  • 46
V Číně vznikne největší indoorové lyžařské středisko světa. Skiareál Wintastar v Šanghaji má být dokončen během čtyř let a přichází v době, kdy Čína masivně investuje do výstavby zimních stadionů kvůli Zimním olympijským hrám 2022 v Pekingu. Stát chce totiž své obyvatele naučit sportu, kterému se aktivně věnuje jen jedno procento Číňanů.

Lyžařské středisko má mít 90 tisíc metrů čtverečních. Tím by se stalo největším indoorovým lyžařským areálem na světě, informoval server CNN. Doposud obhajuje prvenství krytá sjezdovka v čínském Harbinu - Harbin Wanda Indoor Ski o rozloze 80 tisíc metrů čtverečních.

Kromě tří sjezdovek různé náročnosti nabídne Wintastar i dalších 25 zimních aktivit, nákupní zónu, aquapark či ubytování ve čtyřech hotelech. Projekt povede firma KOP Limited se sídlem v Singapuru ve spolupráci se společností Majid Al Futtaim, která přinesla sníh do Dubaje. V roce 2005 tam postavila první kryté lyžařské středisko na Blízkém východě. 

V subtropické Šanghaji se teploty pohybují v průměru od 3 stupňů Celsia v zimě do 33 stupňů v létě. Společnosti proto musí areál vybavit odpovídající technikou. Podle serveru The Straits Times jde o projekt v hodnotě 1,2 miliardy dolarů, tedy přibližně 26,6 miliard korun.

Areál má být otevřen pro veřejnost do roku 2022, kdy Čína poprvé v historii hostí zimní olympiádu v Pekingu. 

Lyžařská střediska v zemi v té souvislosti zažívají velký boom (psali jsme zde) a Čína propaguje zimní sporty jak jen může. Prezident Si Ťin-pching totiž chce k lyžování přitáhnout minimálně 300 milionů Číňanů. Podle průzkumu, na který upozornil server CNN, se totiž na lyže v roce 2017 postavilo pouze 12,1 milionů obyvatel Číny, což je méně než jedno procento populace. Ta dosahuje přibližně 1,38 miliardy.

Strana řekla, tak to tak bude. V Číně se učí lyžovat 300 milionů soudruhů

Takové plány jsou obrovskou příležitostí pro samotné areály, o které je v poslední době obrovský zájem. Čínská vláda investovala do výstavby dalších 600 zimních stadionů. Na kvalitní přirozeně zasněžené sjezdovky ovšem tamní nadšenci narazí jen výjimečně. Sjezdovky s umělým povrchem jsou proto pro Číňany obrovským lákadlem. 

8. března 2018