Tašky z plastu vytvářejí odpad, s nímž se lidstvo zatím nedokázalo bez...

Tašky z plastu vytvářejí odpad, s nímž se lidstvo zatím nedokázalo bez devastujících následků vypořádat. | foto: Profimedia.cz

Čína zakáže jednorázové plasty. Zmizí igelitové tašky i plastová brčka

  • 130
Čína představila plán na omezení prodeje a užívání plastových výrobků na jedno použití. Ve velkých městech bude zákaz igelitových tašek platit již na konci letošního roku. Po celé zemi bude platit od roku 2022. Stát zakáže také další jednorázové plasty jako plastová brčka.

Výjimkou budou tržiště s čerstvými produkty, kde budou moci prodavači balit zboží do igelitových tašek až do roku 2025, napsal zpravodajský server BBC News s odvoláním na čínské úřady.

Z řetězců rychlého občerstvení a dalších míst budou zároveň stahovány další jednorázové plasty. Do konce letošního roku má v Číně začít platit zákaz plastových brček. Do roku 2025 budou mít čínská města povinnost omezit spotřebu plastů na jedno užití v restauračním průmyslu o 30 procent, uvedla čínská Komise pro národní rozvoj a reformu, která novou politiku v neděli zveřejnila.

Čína, která má 1,4 miliardy obyvatel, se už řadu let potýká s problémem odpadu. Největší skládka v zemi, která má rozlohu zhruba stovky fotbalových hřišť, už je zaplněna - o 25 let dříve, než bylo plánováno.

V internetové publikaci Our World Data (Náš svět v datech) se uvádí, že v roce 2010 vyprodukovala Čína 60 milionů tun plastového odpadu, za ní skončily Spojené státy s 38 miliony tun. Podle zmíněného zdroje lze předpokládat, že situace zůstane obdobná až do roku 2025.

Postupně však čínské úřady užívání plastových výrobků redukují. V roce 2008 Čína zakázala prodejcům, aby rozdávali plastové tašky zdarma a zakázala také výrobu ultratenkých igelitových sáčků a tašek. V roce 2017 země oznámila, že zakáže dovoz zahraničního plastového odpadu.

Ekobrčka z Číny. Papírová zanechávají uhlíkovou stopu jako ta plastová

Členské země Evropské unie oficiálně potvrdily novou směrnici zakazující plastové výrobky na jedno použití loni v květnu. Opatření se týká například jednorázových brček, nádobí, tyčinek do uší i některých dalších plastových výrobků, k nimž existují ekologičtější alternativy.

Z asijských zemí oznámilo například Thajsko, že od příštího roku zcela zakáže jednorázové igelitové tašky. Stejný zákaz začnou letos v červnu vymáhat také úřady v obchodních domech, supermarketech i na tradičních tržištích v indonéské metropoli Jakartě.

VIDEO: Má cenu třídit? Toto pak dělají s plasty, které vyhodíme do žlutých kontejnerů:

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
,