Pracovník v ochranném oděvu kontroluje zdravotní kód zákazníka, než ho vpustí do obchodu ve Wu-chanu, kde vypukla epidemie koronaviru. (30. března 2020) | foto: AP

Čína se snaží nastartovat ekonomiku, lidé však šetří a nechtějí chodit ven

  • 129
Čína se opatrně snaží znovu nastartovat ekonomiku. Není to ale snadné v situaci, kdy se miliony lidí bojí utrácet nebo ani nechtějí chodit ven. Uzavírání továren a obchodů kvůli pandemii koronaviru po celé zemi začalo v lednu, vládnoucí komunistická strana teď tvrdí, že nemoc je pod kontrolou. Dopady na životy lidí i na celou ekonomiku ale přetrvávají.

Prodejce nákladních aut Čang Chu prožívá těžká rozhodnutí. Sedmadvacetiletý muž z města Čeng-čou ve střední Číně se vrátil do práce, ale zjišťuje, že zájem o nákup 20tunových nákladních aut má teď málo lidí.

Koronavirus ve světě

Muž s rouškou se dívá na moře v Havaně, hlavním městě Kuby. (15. dubna 2020)
Pětiletý Reuben Goodman pózuje v kostýmu narozeninové oslavy v prázdné ulici...
Stávkující lidé na ulici v Dháce, hlavním městem Bangladéše. (15. dubna 2020)

Příjem mu klesl o polovinu a stejně jako miliony dalších, i on obrací každou minci. „Odložil jsem plány na výměnu aut a neutrácím téměř nic za jídlo v restauraci či za zábavu. Nemám ani ponětí, kdy se situace zlepší,“ řekl agentuře AP.

Továrny se v Číně znovu otevřely v březnu, po návštěvě prezidenta Si Ťin-pchinga ve Wu-chanu. Tedy ve městě, které bylo epicentrem nemoci. Jeho návštěva měla být signálem důvěry v to, že virus je pod kontrolou.

Ale spotřebitelé, jejichž výdaje zajišťují růst ekonomiky, se stále bojí ztráty zaměstnání nebo toho, že onemocní. Šetří proto peníze, navzdory snahám vlády nalákat je zpět do nákupních center či autosalonů.

„Poptávka se ještě úplně nevrátila, anebo úplně chybí,“ říká ekonom Louis Kuijs z Oxford Economics.

Výdaje za zboží budou letos malé

Nařízení, aby celé rodiny zůstaly doma, podpořilo v Číně elektronický obchod, přes internet se kupovaly potraviny i další položky. Růst celkových výdajů za oděvy, potraviny a další spotřební zboží však podle analytiků bude letos jen malý nebo žádný.

Některá města se uchýlila k rozdávání nákupních poukázek a snaží se uklidnit spotřebitele tím, že ukazují ve státních médiích úředníky, jak se stravují v restauracích.

Propad Číny je nevídaný. Ekonomika klesla nejvíc za několik desetiletí

Ekonomové původně očekávali, že Čína se odrazí ode dna již tento měsíc. Po údajích o ekonomické aktivitě za leden a únor, které byly horší, než čekali, ale své odhady růstu zhoršili a posunuli také očekávané termíny oživení.

Po uzavření továren a doporučení téměř 800 milionům lidí, aby zůstaly doma, se výdaje spotřebitelů snížily meziročně o 23,7 procenta, zatímco zpracovatelský průmysl klesl o 13,5 procenta. Prodej aut se v únoru propadl o 82 procent. Odhad celoročního ekonomického růstu se nyní propadl až na nulu z původních zhruba šesti procent.

Zpracovatelský průmysl v Číně je nyní zhruba na 80 procentech své obvyklé úrovně. Městský provoz, spotřeba energie a další ukazatele každodenního života jsou však na polovině až 65 procentech běžného stavu.

Obavy umocňují zprávy o nových ohniscích nemoci

Obavy společnosti současně podporují zprávy o nových ohniscích nemoci. Výrobce nábytku v severovýchodním městě Šen-jang znovu otevřel 15. března, do jeho obchodu však přišlo jen málo zákazníků. „Kvůli epidemii a ztrátě pracovních míst si nikdo nechce vybavovat dům ani kupovat nábytek,“ říká jeden ze zaměstnanců, třiatřicetiletý Ťin. S manželkou proto zrušili plány na koupi auta i na dovolenou.

Vládnoucí strana firmám sdělila, aby nadále vyplácely mzdy a vyhnuly se propouštění. Soukromým společnostem pak slíbila daňové úlevy, levné půjčky a další pomoc, i když státní média tvrdí, že plynulý tok pomoci zpomaluje byrokracie.

Zatím ale není jisté, kolik firem by mohlo nadobro zavřít kvůli tlaku, aby platily nájmy a vyplácely mzdy, když nemají příjmy. „Firmy nemohou plně obnovit výrobu, protože jim klesly objednávky doma i v zahraničí, nejsou tedy ochotny najímat zaměstnance,“ říká ekonomka Cuo Siao-lej ze společnosti Galaxy Securities. „Pokud zaměstnanci nemají příjmy, spotřeba klesne.“

Lidé se musí cítit v bezpečí

Spotřebitelé si musejí být jisti, že jejich zdraví i pracovní místa jsou ochráněna. Strategií, která fungovala po krizi v roce 2008, byl německý systém zkrácené pracovní doby, uvádí Kuijs. Zaměstnanci pracovali méně hodin, ale firmy obdržely od vlády podporu, aby jim mohly vyplácet plnou mzdu.

Kupte si nové auto, dáme vám peníze. Čína oživuje průmysl po pandemii

Díky tomu si firmy udržely zkušené pracovníky a současně to podpořilo spotřebitelské výdaje. „To bylo považováno za celkem úspěšný systém,“ dodává Kuijs.

Čínské vývozce spotřební elektroniky, oděvů a dalšího zboží spotřeba ze zahraničí zřejmě nepodpoří, protože Spojené státy a Evropa se potýkají se ztrátami pracovních míst a doporučují obyvatelům, aby zůstávali doma. „Vývoz by mohl letos snadno klesnout o deset procent i více,“ uvádí ekonom společnosti Macquarie Capital Larry Hu.

Čínská vláda více utrácí za silnice a další veřejné práce a za telekomunikační sítě nové generace. Zdráhá se však napumpovat do ekonomiky příliš peněz kvůli obavám, že podpoří inflaci a zvýší dluh. „Přílišná podpora v této fázi nemá smysl,“ uvádí Hu. „Místo vyšší produkce to povede k vyšší inflaci.“

,