ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Číně chybí elektřina, klíčová průmyslová oblast musí odstavit továrny

  • 88
Čínská provincie S’-čchuan zastavila až do soboty výrobu v továrnách na svém území. Úřady přikázaly úplné zastavení produkce s cílem ušetřit elektřinu. Důvodem jsou úmorná vedra, která zasáhla celou zemi.

S’-čchuan je přitom klíčovou oblastí pro výrobu polovodičů a solárních panelů. Vynucená energetická omezení tak postihnou i elektronické obry jako Apple, Foxconn nebo Intel.

Provincie je navíc i centrem pro těžbu lithia, které se používá při výrobě baterií do elektroaut. V oblasti sídlí mimo jiné i společnost CATL, která dodává baterie do Tesly. „Zavření továren může hnát ceny tohoto materiálu strmě vzhůru,“ uvedli analytici oslovení americkou CNN.

Čína čelí nejkrutějším horkům za posledních šedesát let, teplota překračuje hranici čtyřiceti stupňů Celsia. Extrémní teplo způsobuje enormní poptávku po klimatizaci v kancelářích i domácnostech, což vede k nebývalému zatížení elektrické sítě.

Vytápění jen na 19 stupňů. Německo bude šetřit ve veřejných budovách

Hladiny řek jsou kvůli suchu nižší a nižší, takže vodní elektrárny vyprodukují také méně elektřiny než obvykle. Rozhodnutí úřadů v S’-čchuanu, který je domovem pro více než osmdesát milionů lidí, má zaručit, že zbude dostatek elektřiny pro domácnosti na běžné užívání.

Vypnuté výtahy i zeslabené klimatizace

Úřady zkoušejí i různé další metody, jak ušetřit a ulevit tak namáhané elektrické síti. Luzhou třeba ohlásilo dočasné zhasnutí pouličního osvětlení. Opatření se ale dotýkají firem z celé Číny. I jiné provincie tlačí firmy a domácnosti k úsporám. V některých oblastech úřady nařídily kancelářím, aby klimatizované prostory udržovaly na teplotě 26 stupňů nebo aby správci budov vypnuli výtahy pro první tři patra.

Tlak na zajištění dostatku energie eliminuje dosavadní snahy Číny o zelenější přístup k průmyslu i energetice. Země je největším emitentem oxidu uhličitého na světě a v poslední době se snažila prezentovat jako globální lídr v opatřeních proti změnám klimatu.

Mluvčí Národní komise pro rozvoj a reformy Ťin Sien-tung však nově uvedl, že se Čína musí při výrobě elektřiny více spoléhat na uhlí, protože vlna veder a sucho výrazně snižují produkci elektřiny z vodních elektráren. Země také pokračuje ve výstavbě nových uhelných elektráren.