(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

S kartami Visa je opět možné platit, jejich činnost se vrátila téměř k normálu

  • 377
Činnost systémů vydavatele platebních karet Visa se vrátila "téměř k normálu". Krátce před páteční půlnoc to v prohlášení oznámila sama společnost. Zároveň uvedla, že problémy s placením, které postihly majitele jejích karet po celé Evropě včetně Česka, byly "důsledkem selhání hardwaru“.
02.června 2018 v 05:36, příspěvek archivován: 02.června 2018 v 07:36

We have resolved a technical issue that impacted some consumers across Europe. Visa account holders can now use Visa for any of their purchases and at ATMs. We apologise to all our partners & especially to Visa cardholders who were affected. https://t.co/nVkCUInsyr

Ještě během pátku byl ve Velké Británii i v Evropě problém, že některé platby prováděné kartou Visa byly pozastaveny.  Klienti dostávali při pokusu o placení zprávy, že peníze nelze odesílat, ani přijímat. Společnost už výpadek služeb potvrdila, na nápravě prý pracuje. Potíže se týkají i České republiky.

„Visa v současnosti zjišťuje selhání svých služeb a některé platby v Evropě nemohly být zprocesovány. Zjišťujeme, co se stalo, aby celá situace mohla být co nejrychleji uvedena do normálu,“ píše se v prohlášení společnosti Visa, která patří mezi giganty ve vydávání platebních karet.

01.června 2018 v 17:56, příspěvek archivován: 01.června 2018 v 18:59

We are currently experiencing a service disruption which is preventing some Visa transactions in Europe from being processed. We are investigating the cause and working as quickly as possible to resolve the situation. We will keep you updated.

„Bohužel žádné podrobnější informace nemáme. Visa to aktuálně řeší a zajišťují to přímo z Londýna. Nicméně zatím se ke mně nedostala informace, že by se problém týkal i klientů v České republice,“ řekl iDNES.cz Noah Žyla z PR agentury Grayling, která Visa zastupuje v České republice.

Česká spořitelna nicméně problémy během dnešního dne zaznamenala. “Problémy s placením kartami VISA u obchodníků registrujeme asi u 2% transakcí našich zákazníků, kteří používají karty VISA,” potvrdil redakci mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

A při běžných nákupech měli potíže i čeští zákazníci v supermarketech. “Komplikace s platbami kartou Visa mají zákazníci i v našich prodejnách. Stává se, že jejich platbu nelze přijmout,“ napsala iDNES.cz tisková mluvčí řetězce Lidl Zuzana Holá.

Bereme jen hotovost nebo jiné karty

Od pátečního odpoledne si majitelé karet Visa stěžují na sociálních sítích, že jejich platby nebyly v obchodech nebo čerpacích stanicích přijímány. „V současnosti nemůžeme přijímat platby kartami Visa po celé Evropě,“ přiznal mluvčí společnosti Marks & Spencer. 

Za nepříjemnosti se svým klientům omlouvají i velké banky. A některé obchody přijímají raději pouze hotovost, jako tento v britském Sheffieldu.

01.června 2018 v 18:42, příspěvek archivován: 01.června 2018 v 20:12

Sign outside Sainsbury’s in Broomhill, Sheffield. The visa network is suffering outage across the UK, though some businesses here say they aren’t having problems. #Visa https://t.co/o8B4UgSmjt

, ,