Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Češi podpoří protesty proti způsobu výběru mýtného na Slovensku

  • 22
Slovenské dopravce, kteří začnou od pondělí opět protestovat proti mýtnému sytému, podpoří i čeští kolegové. "Ti, co budou v tu chvíli na Slovensku a nebudou mít termínovanou přepravu, se připojí," řekl generální tajemník Česmad Bohemia Martin Špryňar.

Podle zástupce Česmad Bohemia existuje celá řada důvodů, proč se Češi k protestům připojí. "Systém nefunguje. Stále jsou problémy s distribucí palubních jednotek. Když nefungují, tak by se mělo zavolat na call centrum a dostat chybový kód, ale tam se nedá dovolat," řekl Martin Špryňar.

Českým dopravcům podle něj vadí i nespravedlivě zpoplatněná široká síť cest první třídy na Slovensku. To je jeden z hlavních důvodů protestů. Organizátoři žádají, aby z 1500 kilometrů zpoplatněných silnic první třídy zůstalo jen 333 kilometrů.

Elektronické mýtné musejí na Slovensku od 1. ledna platit vozidla nad 3,5 tuny. Zavedení mýtného ale provázely velké problémy, které se projevily i v Česku. V Mostech u Jablunkova stály v prvních lednových dnech mnohakilometrové kolony kamionů. - čtěte Osmikilometrová kolona v Mostech u Jablunkova může v noci ještě narůst

Problémy s mýtným systémem nakonec vyvrcholily blokádou silnic. Premiér Robert Fico poté platnost výběru mýtného na silnicích prvních tříd pozastavil. Původně  do 1. února, ale nakonec byl termín znovuzahájení odsunut na neurčito.

Protesty, jejichž forma zatím není známá, pořádá Unie dopravců Slovenska. Nepodpoří je ale konkurenční organizace Česmad. To má aktuálně devět požadavků, které jsou vládou postupně plněny. Podle prezidenta sdružení Petra Halabrína uspěl Česmad například se snížením pokut za nesprávnou manipulaci s palubními jednotkami.

, SME.sk,