Povolení uvádět na trh žlutou moučku z larev potemníka bude mít po dobu pěti let francouzská společnost Nutri’Earth. Ta podala žádost do Bruselu před více než pěti lety. V létě 2023 pak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal vědecký posudek, v němž konstatuje, že ultrafialovým zářením ošetřený prášek z celých larev potemníka moučného je „bezpečný za navrhovaných podmínek a úrovní použití.“
To znamená, že jej lze použít v chlebu, houskách, koláčích, těstovinách, zpracovaných bramborových produktech, sýrech a mléčných výrobcích a ovocných a zeleninových konzervách určených pro širokou veřejnost.
Stanou se mouční červi součástí evropských jídelníčků? Rozhodne Brusel |
V polovině ledna Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin Evropského parlamentu zamítl návrh, kterým chtěli konzervativní poslanci zablokovat schválení moučky z potemníka.
21. července 2015 |
Evropská komise nicméně výrazně urychlila začleňování jedlého hmyzu do evropské potravinové kultury jako alternativních zdrojů bílkovin. Tento průlom byl podnícen jednoduchou rovnicí: rostoucí poptávka po potravinách čelí klesající zemědělsko-potravinářské produkci. EFSA nyní registruje více než tucet žádostí o hodnocení potravin z jedlého hmyzu, píše web eunews.
Mezi nimi jsou například moučka z larev mouchy bráněnky nebo prášky z larev potemníka menšího. Termín, kdy by měli odborníci z EFSA rozhodnout, ale zatím není daný, uzavírá eunews.