Světová ekonomika

Světová ekonomika. | foto: Profimedia.cz

Centrální banky USA a Evropy válčí s krizí snížením úrokových sazeb

  • 89
Centrální banky USA, eurozóny, Velké Británie, Švýcarska, Kanady a Švédska hromadně snížily základní úrokové sazby o půl procenta. Vyburcoval je k tomu společný problém: finanční krize, která ohrožuje už i Evropu. Od sazeb se odvíjí úročení úvěrů u komerčních bank.

"Tento společný krok centrálních bankéřů je zcela bezprecedentním jednáním, které nemá v historii obdoby," soudí analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Snížení sazeb je nejúčinnější možností, jak napumpovat do oběhu více peněz, dosud o tom však národní banky rozhodovaly samostatně.

Díl viny na současné podobě finanční krize nesou podle Pikory právě centrální banky. "Kdyby reagovaly dostatečně rychle, nemusela mít krize tak hluboký průběh, a dokonce možná ani nemusela vzniknout," uvedl.

Analytici: Sazby by mohla snížit i ČNB
Ke snížení sazeb se přidaly také Čína a Japonsko. Asijská velmoc ale sazby zredukovala jen o 0,27 procenta. Sazby snížila i centrální banka Spojených arabských emirátů a již ráno je o jeden a čtvrt bodu srazil Kuvajt. Čína snížila sazby už podruhé za poslední měsíc.

"Impulzem byl značný pokles tempa ekonomického růstu v posledních měsících," sdělila k tomu centrální banka USA Fed ve svém prohlášení.

"Koordinované snížení úrokových sazeb centrálními bankami několika zemí je důležitý a prospěšný krok k tomu, aby se finanční systém vypořádal s problémy," uvedl mluvčí Bílého domu Tony Fratto.

Základní úrokové sazby po snížení
 FED (USA)  1,5 %
 Evropská centrální banka  3,75 %
 Bank of England  4,5 %
 Švédská centrální banka  4,25 %

Evropská centrální banka snížila svou sazbu poprvé za více než pět let. ECB v prohlášení uvedla, že nepříznivý ekonomický vývoj snížil rizika pro cenovou stabilitu a umožnil srazit úroky.

V úterý možnost snížení sazeb naznačoval šéf Fedu Ben Bernanke. Dnes od rána prudce klesají světové akciové trhy, jimiž otřásají obavy z toho, že nejhorší finanční problémy od krize 30. let minulého století přerostou do celosvětové ekonomické recese.

Vše o bankovní krizi

Razantní společné snížení úroků by mělo obnovit důvěru v ekonomiku, povzbudit hospodářskou aktivitu a zabránit poklesu. Česká republika naposledy snížila úrokové sazby v srpnu, a to o čtvrt procenta. Analytici se ale domnívají, že k dalšímu snížení může dojít už zítra. - čtěte ČNB snížila úrokové sazby

"Rozhodnutí jiných centrálních bank nekomentujeme, nicméně se jedná o významný krok. Zítra se koná pravidelné jednání bankovní rady, na jehož začátku její členové vždy rozhodují, budou-li se projednávat i měnověpolitické otázky," uvedl guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

, ,