ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Cena ropy výrazně roste. Může za to dohoda OPECu i jednání mezi USA a Čínou

  • 7
Ceny ropy se ve čtvrtek výrazně zvýšily, zhruba o dvě procenta. K růstu přispěla zpráva, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci včetně Ruska pravděpodobně prodlouží dohodu o snížení těžby do poloviny příštího roku. Na trh zapůsobila i výzva Číny k novému kolu jednání o obchodní dohodě s USA.

Krátce před devatenáctou hodinou středoevropského času vykazovala cena severomořské ropy Brent nárůst o 1,9 procenta na 63,56 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 2,1 procenta na 58,20 dolaru za barel.

Zástupci OPEC se sejdou na jednání ve Vídni 5. prosince, poté budou následovat rozhovory OPEC+, což je OPEC plus další těžební státy v čele s Ruskem. Nyní platná dohoda, kterou země uzavřely, aby podpořily vyšší ceny ropy, má trvat do konce března příštího roku.

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu uvedl, že společným cílem Ruska a kartelu OPEC je udržení rovnováhy na trhu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):
BurzaTypKontraktZávěrečná cenaPředchozí závěr
 Londýn - ICE Brent leden 63,5662,4
  New York - NYMEX WTI leden58,2057,01

Čínské ministerstvo obchodu ve čtvrtek uvedlo, že Peking se snaží dosáhnout první fáze obchodní dohody s USA a že obě strany nechávají své komunikační kanály otevřené. Agentura Reuters ve středu s odkazem na zdroje uvedla, že USA a Čína první část obchodní dohody možná letos podepsat nestihnou.

,