Izraelský protiraketový systém Iron Dome (Železná kopule)

Izraelský protiraketový systém Iron Dome (Železná kopule) | foto: Wikimedia Commons

Armáda chce špičkový izraelský radar, část by se mohla vyrábět v Česku

  • 73
Část izraelského radaru ze systému Iron Dome, který by mohla koupit česká armáda, by se mohla vyrábět v Česku. Počítá s tím izraelský výrobce Elta Systems. Ve čtvrtek podepíše memorandum s pardubickou firmou Retia, která by mohla část radarů vyrábět.

Zástupci obou společností to uvedli na tiskové konferenci. O možném nákupu radarů budou pravděpodobně mluvit i čeští politici s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem, který je na návštěvě Česka.

Česká armáda už několik let mluví o nutnosti výměny zastaralých radarů. Původně ministerstvo obrany chtělo zorganizovat společný nákup zemí visegrádské čtyřky, z dohody nakonec loni na podzim sešlo. Česká armáda to zdůvodnila časovou nouzí, dosavadní radary jsou prý na hranici životnosti a často spíš už za ní. Zakázka ale od té doby vypsána nebyla.

Ministerstvo obrany už ale oslovilo možné výrobce 3D radarů, nakoupit by je chtělo mezivládní dohodou. Podle úřadu by se jejich nákupem mohla česká vláda zabývat už v listopadu. Původně armáda mluvila o potřebě koupě deseti radarů, nyní podle mluvčího Petra Medka poptává osm kusů. Nyní zkoumá nabídky čtyř firem. Cenové rozpětí by se podle dřívějších informací mělo pohybovat kolem 400 milionů korun za kus, tedy mezi třemi až 3,5 miliardami korun.

Izrael: Špičkovou technologii nenabízíme jen tak každému

Jedním z vážných uchazečů je právě izraelský státní podnik Elta Systems, výrobce systému Iron Dome, který chrání izraelská města před raketovými útoky Palestinců. Je schopen nejenom zjistit raketový útok, ale i vyhodnotit, kam raketa dopadne a v případě nebezpečí útoku na zalidněnou oblast ji sestřelit. Elta české armádě nabízí radar ELM 2084 MMR (Multi-Mission-Radar, radar pro více rolí), který je součástí tohoto systému.

„Tato strategická technologie nemůže být nabídnuta každému. Její případný přenos znamená možnost silně rozvinout nejen politické, ale také průmyslové a obchodní vztahy mezi Českou republikou a Izraelem,“ citoval na tiskové konferenci izraelského velvyslance v ČR Garyho Korena mediální zástupce firmy Retia Andrej Čírtek.

Radar ELM 2084 MMR je podle výrobce schopen sledovat objekty ve vzduchu od letadel až po drony, dělostřelecké granáty i minometné střely. „Jediné zařízení v sobě sjednocuje přehledový radar, radar pro řízení letového provozu či radar protivzdušné obrany navádějící řízené střely na zjištěné cíle,“ uvedla Elta.

Podle Petra Nováka, generálního ředitele společnosti Retia, by v případě dohody Retia získala třicetiprocentní podíl na výrobě radarů pro českou armádu a čtyřicetiprocentní podíl na logistice a zajištění jejich životnosti. Jako další benefit vidí přístup k nejvyspělejším technologiím ve vývoji a výrobě radarů. Spolupráce by podle něj znamenala i obchod pro další české firmy. Podvozky by například mohla dodávat kopřivnická Tatra.

,