Někdejší šéf francouzské automobilky Renault Carlos Ghosn | foto: Nissan

Bývalý šéf Nissanu uprchl z Japonska do Libanonu v bedně na hudební nástroj

  • 96
Bývalý předseda správní rady automobilky Nissan Motor Carlos Ghosn uprchl z Japonska do Libanonu. Japonsko opustil z regionálního letiště schovaný v bedně na hudební nástroj. Při vstupu do Libanonu z Turecka měl francouzský pas. V Japonsku měl být souzen kvůli obvinění z finančních deliktů.

Podle televize MTV Lebanon pomohla Ghosnovi při úprku na japonském letišti bezpečnostní agentura, zdroje těchto informací libanonská televize však neuvádí.

„Neuprchl jsem před spravedlností, unikl jsem před nespravedlností a politickým pronásledováním,“ uvedl Ghosn v úterním prohlášení, v němž potvrdil, že se nachází v Libanonu. V Japonsku mu podle něj byla upírána základní lidská práva. 

Justiční systém asijské země, ze které uprchl, bývalý šéf Nissanu označil za „zmanipulovaný“ a odmítl být dál jeho „rukojmím“. „Konečně mohu svobodně komunikovat s médii a těšit se na začátek dalšího týdne,“ dodal Ghosn.

Ghosn má podle agentury Reuters francouzské, brazilské a libanonské občanství. 

Podle některých médií do Bejrútu dorazil již v neděli, podle listu The Wall Street Journal však až v pondělí. Francouzský list Les Echos napsal, že Ghosn přiletěl soukromým letadlem z Turecka, MTV Libanon uvedla, že při vstupu do Libanonu z Turecka měl francouzský pas a Japonsko opustil z regionálního letiště v bedně na hudební nástroj.

Jeden z Ghosnových právníků Džuničiró Hironaka řekl, že právní zástupci mají všechny tři pasy svého klienta. O Ghosnově odjezdu se prý sám dověděl z ranních zpráv a je tím překvapen. Hironaka považuje Ghosnův čin za „neomluvitelný“. „Pokud opravdu opustil Japonsko, je to možné označit za porušení podmínek kauce,“ dodal Hironaka.

Ghosn se narodil libanonským rodičům v Brazílii, ale vyrůstal v Bejrútu. V Libanonu je populární, jeho portrét se tam objevil i na poštovní známce a na jeho podporu byly vyvěšeny plakáty s textem Všichni jsme Carlos Ghosn. Někteří Libanonci ho považují za vhodného kandidáta na prezidenta.

Tokijský soud v úterý potvrdil, že se podmínky kauce nezměnily a že k nim patří zákaz vycestovat. Japonská média také připomínají, že podle těchto podmínek se mohl Ghosn setkat se svou libanonskou manželkou jenom když k tomu dostal zvláštní povolení. Nedávno mu soud povolil hovořit s ní prostřednictvím videokonference.

Ghosn po měsících poprvé promluvil, u soudu trval na své nevině

Francouzská státní tajemnice na ministerstvu hospodářství Agnes Pannierová-Runacherová prohlásila, že ji informace o Ghosnově odjezdu z Japonska „velmi překvapila“. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí France Inter řekla, že nikdo nestojí nad zákonem, ale také, že coby francouzský občan má Ghosn právo na konzulární podporu.

Kvůli obviněním z finančních deliktů byl v Japonsku Ghosn zadržen loni v listopadu. Později byl propuštěn na kauci, jejíž součástí ale byla podmínka, že nesmí Japonsko opustit. Měl rovněž zakázáno používat bez dozoru internet či kontaktovat manželku. Začátek soudu s ním je naplánován na duben příštího roku. Ghosn všechna obvinění odmítá.

Ghosn je architektem dlouholeté francouzsko-japonské automobilové aliance Renault-Nissan, do které se v roce 2016 zapojila také automobilka Mitsubishi. Po loňském zatčení byl postupně odvolán z čela správních rad všech tří členských podniků aliance.

Ghosn začátkem roku uvedl, že obvinění z finančních deliktů jsou důsledkem „komplotu a zrady“ části vedení Nissanu, které se stavělo proti jeho plánu hlubší integrace s francouzským partnerem Renault.

,