Čaj o páté Britům podraží, kvůli brexitu.

Čaj o páté Britům podraží, kvůli brexitu. | foto: Profimedia.cz

Čaj o páté se Britům podraží. Po brexitu vyskočila cena o polovinu

  • 98
Po pomazánce Marmite, některých potravinách a iPhonech podraží Britům i další oblíbená komodita. Tentokrát si musí připravit více peněz na čaj. A na vině je opět brexit. Podle listu The Independent velkoobchodní cena čaje vyskočila o polovinu. 80kilogramový pytel zdražil ze 100 na 150 liber.

Zdražení má jasnou příčinu v brexitu, domnívá se ředitel společnosti Typhoon Tea v Británii Somnath Saha. Dovozní ceny čaje se podle něj zvýšily o 50 procent v důsledku oslabení britské libry, napsal The Independent. Razantní zdražení této oblíbené komodity připravilo firmu za měsíc o 250 tisíc liber (7,5 milionu Kč).

„Má to skutečně velmi negativní dopad na naše podnikání, vážně trpíme. Přešlo to celé do fáze, kdy už to není udržitelné. Další ztrátu už si nemůžeme dovolit,“ vyjádřil se Saha v rozhovoru pro list The Daily Mail.

Typhoon Tea produkuje ve své továrně ve městě Wigan 125 milionů čajových sáčků týdně a ve Velké Británii zaměstnává na 300 lidí. Pokud bude situace pokračovat, společnost se obává, že přijde o veškeré své zisky.

„Od června jsme ve velmi složité situaci. Nic nemůžeme uhrát. Každým dnem nevíme, co nastane. Je tu obrovská kolísavost libry,“ uvedl.

S opečeným toastem, i tak si Britové na pomazánce pochutnávají.

Čaj není jediným produktem, který v Británii po referendu o vystoupení země z EU zdražil. Kromě chytrých telefonů iPhone stouply například ceny oblíbené drožďové pomazánky Marmite. Zdražilo také víno, elektronika či automobily.

Ostrý boj o zdražení svých produktů vedl s Teskem potravinový koncern Unilever, který chtěl zdražit své produkty o deset procent. Spory v jednání dokonce došly tak daleko, že se výrobky této firmy přestaly objevovat v nabídce obchodního řetězce (čtěte Kauza drožďové pomazánky rozohnila Brity).

Poté, co si Britové v referendu v červnu odhlasovali vystoupení země z Evropské unie, se libra propadla na třicetileté dno. Měna ztratila okolo 15 procent. Ekonomové se obávají nárůstu inflace a negativního dopadu na obyvatele. Dovozní ceny stouply jen v srpnu podle Britského statistického úřadu o 9,3 procenta.

Křišťálová Lupa 2016