Prezident George W. Bush komentuje finanční záchranný plán. | foto: Reuters

Bush uklidňuje Američany: Máme plán, peníze se vám vrátí

  • 68
Americký prezident George Bush se snaží zmírnit nervozitu, která panuje před hlasováním Kongresu o záchranném balíčku. Bush ujistil občany, že plán vyřeší základní příčiny finanční krize a pomůže stabilizovat celou ekonomiku.

Bushova administrativa věří, že se jí v Kongresu podaří získat dostatečný počet hlasů na to, aby plán prošel. "Myslím, že budeme mít dostatek hlasů," řekl mluvčí Bílého domu Tony Fratto.

Na záchranném plánu se shodli hlavní představitelé Kongresu. Na půdě Sněmovny reprezentantů se bude projednávat dnes, v Senátu ve středu.

Většina, a možná i všechny peníze, které budou do stabilizačního programu vloženy, se podle prezidenta vrátí daňovým poplatníkům zpět.

Záchranný plán je druhou největší pomocí vlády Spojených států od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století. Vláda má postupně uvolnit 700 miliard dolarů na odkup rizikových aktiv finančních ústavů a stabilizovat tím trhy. Zároveň plán myslí i na občany, kteří jsou zatížení hypotékami. Dlužníci by neměli přijít o bydlení.

Vše o bankovní krizi