ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Vakcína jako burzovní palivo vyhnala Dow Jones poprvé nad 30 000 bodů

  • 12
Dobré zprávy o úspěšných testech protikovidových vakcín vyhnaly americkou burzu do rekordních výšek. Index Dow Jones poprvé v historii prolomil hranici 30 000 bodů.

Investoři očekávají, že ekonomické oživení spojené se zkrocením pandemie jim rychle vynahradí ztráty spojené s hospodářskou krizí, která se táhla velkou částí letošního roku.

Dow Jonesův index, který zjednodušené zobrazuje cenovou úroveň akcií na newyorské burze, překonal „cestu“ od dvacetitisícové hranice ke třiceti tisícům za méně než čtyři roky. Dostat se z mety 10 000 na dvacet tisíc mu před tím zabralo téměř dvě desetiletí.

K překonání milníku pomohly například akcie Boeingu, který jinak po většinu roku patřil spíš k brzdám. Blížící se návrat problematických strojů 737 MAX na oblohu a optimističtější vyhlídky na renesanci cestování nakoply během dne akcie o pět procent, JPMorgan Chase, American Express nebo Chevron přidaly přes tři procenta.

Růst přitom ještě nejspíš není zdaleka u konce. „Třicet tisíc se dostane do titulků, to přitáhne zájem a zájem pak přivede peníze na trh,“ řekl agentuře Bloomberg Bill Callahan, investiční stratég společnosti Schroders. “Myslím, že růst bude pokračovat dál.”

Kolem 17:45 SEČ si index Dow Jones připisoval 1,6 procenta na zhruba 30.065 bodů. Náladu na akciovém trhu podle agentury AP podpořila rovněž informace, že Bidenovou kandidátkou na post ministryně financí bude někdejší šéfka americké centrální banky Janet Yellenová.

Vyhlídky na oživení tlačí vzhůru i ceny ropy, které už jsou nejvýš od letošního března. Cena ropy Brent vzrostla o 3,8 procenta na 47,79 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI pak podražila o 4,5 procenta na 44,98 dolaru za barel.

,
Témata: Dow Jones