Most Puente de la Mujer v Puerto Madero, Buenos Aires, Argentina. (ilustrační...

Most Puente de la Mujer v Puerto Madero, Buenos Aires, Argentina. (ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Přijďte, budete bohatí. Buenos Aires láká cizince na slabou argentinskou měnu

  • 16
Argentinská metropole Buenos Aires zahájila kampaň, kterou chce během pandemie přilákat z ciziny takzvané digitální nomády. Město vábí lidi, jejichž práce není vázána na konkrétní lokalitu, například na nízké životní náklady a výhodný kurz argentinského pesa. Hodnota tamní měny se za posledních pět let propadla zhruba o 75 procent.

Digitální nomádi mají argentinskému hlavnímu městu vykompenzovat úbytek turistů způsobený pandemií. Buenos Aires se ve své marketingové kampani prezentuje jako „ideální destinace” pro tyto lidi, kteří rádi cestují a mohou pracovat odkudkoli. Ve spolupráci s argentinskou vládou město připravuje pro pracující cizince možnost ročního víza, nad rámec standardního turistického víza na 90 dní.

Jako jedno z hlavních lákadel metropole uvádí nízké životní náklady. S odkazem na databázi Numbeo, která srovnává ceny ve městech po celém světě, se Buenos Aires označuje za třetí nejlevnější hlavní město v Americe. Například ve srovnání s Prahou je život v argentinské metropoli podle Numbea téměř o třetinu levnější, přičemž průměrný nájem v tamním bytě je o více než polovinu nižší než v Praze.

Zdroj: Google Finance

Na stránkách kampaně Buenos Aires cizince láká i na „nejvýhodnější směnný kurz v regionu”. Hodnota argentinského pesa totiž dlouhodobě klesá. Podle neoficiálních kurzů (oficiální kurzy tamní měnu uměle nadhodnocují) šlo před třemi lety získat za jeden americký dolar zhruba 20 peso, v současnosti je to více než 200, píše agentura Bloomberg.

Zadlužená Argentina vytáhne peníze na boj s pandemií z kapes boháčů

Důvodem jsou dlouhodobé ekonomické problémy země, která v minulosti už osmkrát zbankrotovala. Pandemie situaci ještě zhoršila, hrozící devátý státní bankrot se podařilo odvrátit loni v létě, když se Argentina se svými věřiteli domluvila na restrukturalizaci dluhu v hodnotě přes 65 miliard dolarů. Části pohledávek vůči jihoamerické zemi se věřitelé vzdali, u zbytku dluhu se prodloužila splatnost.

Hledáte dobře placenou práci? Najděte ji na internetovém pracovním portálu jobDNES.cz.

Argentina by se měla letos vymanit z ekonomické recese, která ji trápila poslední tři roky. Ekonomové oslovení tamní centrální bankou odhadují, že argentinská ekonomika vzroste o 8,3 procenta, ministr pro ekonomiku Martin Guzman hovoří až o desetiprocentním růstu, kterému by měl pomoct nově dojednaný podpůrný program od Mezinárodního měnového fondu.

Hrozí devalvace měny

Peso však zůstává slabé, i kvůli vysoké inflaci, která se v meziročním srovnání pohybuje kolem padesáti procent. Aby země udržela ceny na uzdě, tak letos zavedla například přísný vývozní limit na hovězí maso, ve snaze zlevnit jej na domácím trhu. V polovině října pak na tři měsíce zmrazila ceny některých potravin a potřeb pro domácnosti.

Zdroj: Argentinský statistický úřad INDEC (Instituto Nacional de Estadística y Censos)

Obavy z hrozící devalvace pesa však stále rostou a argentinská centrální banka dělá co může, aby zamezila odlivu kapitálu ze země. Před dvěma týdny zakázala provozovatelům kreditních karet financování plateb prostřednictvím splátkových programů, pokud jsou určeny pro cestovní ruch v zahraničí, tedy například pro nákup letenek. Tyto programy umožňovaly Argentincům si „zablokovat” ceny služeb než je inflace vytlačí nahoru.

Komerčním bankám pak zakázala držení takzvané čisté pozice v dolarech. Od prvního prosince nesmějí na konci obchodovacího dne držet v hotovosti víc dolarů, než kolik činí objem jejich závazků.