Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Koláž - iDNES.cz

Brusel podal žalobu na Česko. Vadí mu pomazánkové máslo

  • 861
Evropské komisi došla trpělivost s další českou specialitou - pomazánkovým máslem. Nelíbí se jí, že výrobek používá v názvu označení máslo, přitom je však málo tučný. Komise proto podala žalobu k Evropskému soudnímu dvoru a posunula tak spor, který trvá od roku 2004, do dalšího kola.

Výrobek s označením máslo mohou podle unijních pravidel nést pouze potraviny s obsahem mléčného tuku větším než 80 procent. Pomazánkové máslo obsahuje zhruba poloviční množství tuku.

"Česká republika nesplnila požadavky, které jí Komise sdělila v odůvodněném stanovisku," sdělil iDNES.cz mluvčí Evropské komise Martin Stašek.

Název musí ve všech státech Evropské unie odpovídat stejným výrobkům. V tomto případě Česko nesplnilo normy pro roztíratelné tuky. Máslem se rozumí hmota, která obsahuje mezi osmdesáti a devadesáti procenty tuku.

Česká republika vehementně dál své výrobce brání a nechce se s názory Bruselu smířit. "Spor mezi ČR a EU o toto označení trvá už pět let. Několik desítek let ale trvá tradice používání tohoto názvu domácí pochoutky, jejíž obliba u nás navíc stále roste. Česká republika podporuje výrobu tradičních výrobků, a proto i nadále považuje za oprávněné používat pro tradiční mléčný výrobek tradiční označení," uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Lenka Šindelářová.

"Evropská komise opakovaně žádala Českou republiku o vysvětlení a nápravu, které ale nebyly dostatečné," řekl Stašek. Proto požádala o rozhodnutí soud. Pokud ten rozhodne, že ČR podmínky neplní, bude opět Česko vyzváno k nápravě. Teprve v případě, že nevyhoví, bude následovat další soud a případně i finanční postihy.

"Průměrná délka těchto sporů u soudu Evropské unie je 17 měsíců," dodal mluvčí. K udělování pokut docházelo vzhledem k této době v minulosti jen výjimečně.

Z pomazánkového polotučné? Nápad neuspěl

Evropští úředníci dříve navrhovali, aby čeští výrobci zvýšili množství tuku u výrobku na čtyřicet procent. Tím by mohl nést název polotučné máslo. Češi to odmítli, protože chtějí pomazánkové máslo propagovat jako zdravý výrobek. "Představte si, že bychom zvýšili obsah tuku a pak to nazvali polotučné máslo," vysvětlil MF DNES Václav Bárta z poradenské společnosti Milkom.

Pomazánkové máslo vyrábí pět společností. Mezi nimi choceňská, želetavská a bystřická mlékárna, dále pak společnosti Madeta a Laksyma. Pod změněnými názvy se vyváží do Polska, na Slovensko a nově také do Ruska, kde neplatí evropská legislativa.