Westminsterský palác. Sídlo Parlamentu Velké Británie.

Westminsterský palác. Sídlo Parlamentu Velké Británie. | foto: Evropská komise.

Britská ekonomika se vyploužila z recese, posílila o 0,1 procenta

  • 3
Britská ekonomika se oficiálně dostala z nejhorší recese od druhé světové války. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku totiž vzrostla proti předchozímu kvartálu o 0,1 procenta, uvedl v předběžných statistikách britský statistický úřad. Postavit se pevně na nohy jí však půjde těžce. Analytici očekávali, že poroste o tři desetiny procenta více. Britská libra na zprávu reagovala poklesem.

Británie je poslední ze sedmi nejvyspělejších zemí světa (G7), která se vymanila z recese vzniklé globální úvěrovou krizí. Ekonomové očekávají, že britská ekonomika zůstane křehká ještě několik měsíců.

Podle statistického úřadu k celkovému ekonomickému růstu přispěly hlavně distribuce, hotely a restaurace, vláda a sektor služeb. Všeobecně se počítalo, že ekonomiku podpoří výdaje spotřebitelů před Vánocemi, protože lidé se budou snažit co nejvíce nakupovat před zvýšením daní od 1. ledna, vládní program šrotovného, oživení vývozu a sektoru služeb.

Británie se propadala šest čtvrtletí za sebou

Ekonomika klesala šest čtvrtletí za sebou, což byla nejdelší nepřerušená vlna poklesu od začátku měření v roce 1955. Dosavadní recese tak byla mnohem horší než předchozí recese z počátku 80. let a 90. let minulého století. Politici rovněž očekávají, že ekonomice bude trvat dlouhou dobu, než se vrátí na úroveň z období před krizí, napsaly agentury AP a Reuters.

Britskou ekonomiku těžce poškodila globální úvěrová krize kvůli jejímu obrovskému finančnímu sektoru. Vláda musela poskytnout velkým bankám pomoc v objemu mnoha miliard liber. HDP se za 18 měsíců recese propadl o šest procent a hodnota ztracené produkce dosáhla 100 miliard liber (téměř tři biliony Kč). Propuštěno bylo 1,3 milionu osob a nezaměstnanost stoupla na 7,9 procenta.

Dnešní zpráva o čtvrtletním HDP je první ze tří, které statistický úřad zveřejňuje. První zpráva vychází ze zhruba 40 procent údajů potřebných pro závěrečnou zprávu.

,