Holčička přepočítává peníze. Ilustrační foto

Holčička přepočítává peníze. Ilustrační foto

Britové ubrali dětem kvůli krizi kapesné, Češi to mohou bez obav udělat také

  • 24
Britské děti mají kvůli krizi méně naplněné kasičky. Jejich rodiče jim totiž podle průzkumu bankovní skupiny Lloyds Banking Group snížili kapesné na úroveň, které dosahovaly před 7 lety. Ořezat dětem v těžší době kapesné nepovažuje za špatné ani psycholog Jiří Knoll.

Britské děti nyní pobírají v průměru 5,9 libry týdně (172 Kč), což je o téměř šest procent méně než před rokem, kdy dostávaly od rodičů přes šest liber.

Kapesné, které pobírají nyní, je tak zhruba na takové výši, kterou dostávaly v roce 2003. Tehdy si děti do prasátka střádaly týdně 5,8 libry.

Britové ukrajují svým dětem peníze navzdory faktu, že jejich mzdy meziročně mírně rostou. Na konci června lidé pobírali týdně v průměru 431 liber (více než dvanáct a půl tisíce Kč), což bylo o téměř dvě procenta více než před rokem.

Dívky dostávají méně než chlapci

Z průzkumu 1 200 dětí ve věku 8 až 15 let vyplynulo také to, že dívky dostávají v průměru o šest procent nižší kapesné než kluci. Zatímco dcerám dávají Britové v průměru 5,7 libry, synům týdně věnují 6,1 libry.

Rozdíl mezi kapesným chlapců a dívek je však nižší, než jaký je mezi platy mužů a žen. Muži zaměstnaní na plný úvazek vydělávají v průměru o 12 procent více peněz než stejně zaměstnané ženy.

Kapesné může jít dolů i českým dětem

Jak jsou na tom v porovnání s mladými Brity české děti, není jisté. Poslední průzkum GE Money Bank je z roku 2008, kdy kapesné dětem vyplácelo 42 % rodičů nejčastěji ve výši 100 až 250 korun měsíčně. Nikdo zatím nezveřejnil, zda si od té doby děti v Česku polepšily, či pohoršily.

Jedno je ale podle psychologa Jiřího Knolla jisté. Rodiče se podle něj nemusí bát dětem na jejich kapesné v těžší době sáhnout.

"Je to součást života, a proto je dobré to v rodině rozebrat a třeba se dohodnout i na tom, že se jim na čas kapesné sníží. Děti se naučí s takovou situací v dospělosti počítat, což je pozitivní," říká psycholog.

Záleží podle něj ale samozřejmě na formě, jakou se tyto věci v rodině rozebírají. Brát to tragicky je špatné, naopak dobrý je věcný popis toho, co se děje, jaké to má dopady a jakým způsobem se dané situaci dá čelit.

Snížili jste kvůli krizi kapesné svým dětem?

celkem hlasů: 5913

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 13. října 2010. Anketa je uzavřena.

Ne, zůstalo stejné
Ne, zůstalo stejné 3091
Ano
Ano 1811
Ne, je vyšší
Ne, je vyšší 1011
,