Piloti British Airways poprvé v historii stávkují, zrušené lety hlásí i Praha

  • 12
Piloti britské letecké společnosti British Airways v pondělí vstoupili do dvoudenní stávky za zvýšení mezd. Firma kvůli protestu zrušila téměř všechny plánované lety. Aerolinky létají několikrát denně i do Prahy, pražské letiště zatím eviduje pět zrušených letů.

Média uvádějí, že British Airways za běžných okolností uskuteční asi 800 letů denně, a přepraví tak zhruba 145 tisíc lidí. Nyní musela společnost zrušit přibližně 1700 letů, informovala BBC.

Protest, který je první stávkou pilotů v historii British Airways, vyhlásil odborový svaz BALPA. Firmu podle svazu přijde každý den stávky asi na 40 milionů liber (téměř 1,2 miliardy Kč). Piloti hodlají stávkovat i 27. září.

Kvíz: Letecký kvíz

British Airways na svém webu upozorňují cestující s rezervací na 9. a 10. září, aby  si ve správě rezervací průběžně kontrolovali, zda byl jejich let skutečně zrušen. Pokud ano, nemají chodit na letiště, ale svůj let si přeložit, nebo požádat o vrácení peněz.

„Bohužel bez informací od svazu BALPA o tom, kteří piloti budou stávkovat, jsme nemohli vědět, kolik z nich přijde do práce a která letadla budou způsobilá k letu. Neměli jsme jinou možnost, než zrušit téměř 100 procent našich letů,“ citovala prohlášení aerolinek agentura Reuters.

Praha hlásí pět zrušených letů

Zrušené lety British Airways hlásí i pražské letiště, na jeho stránkách visí upozornění na zrušený let do Londýna v 6:45. „Nyní máme evidovány dva zrušené zpáteční lety mezi Prahou a Londýnem, takže prozatím bylo zrušeno celkem pět letů,“ dodala mluvčí letiště Kateřina Pavlíková.

První z nich měl podle ní na Letiště Václava Havla Praha přiletět v 10:30 a odletět v 11:15. „Poslední let, který máme evidovaný jako zrušený, měl mít přílet ve 12:55 a odlet v 13:45,“ uvedla Pavlíková.

Britská vláda v pátek společnost British Airways a její piloty vyzvala k vyřešení sporu. Firma navrhuje zvýšení mezd o 11,5 procenta během tří let, piloti však tuto nabídku považují za nedostatečnou. Mzda kapitánů dálkových letů nyní začíná na 167 tisících liber ročně (4,81 milionu korun), zatímco kopiloti vydělávají méně než polovinu této částky.

Podle generálního tajemníka odborářů Briana Struttona piloti v minulosti akceptovali značná snížení mezd, aby společnosti pomohli v těžkém období. „Nyní British Airways vydělávají miliardy liber a piloti žádají spravedlivý podíl,“ uvedl Strutton pro The Guardian.

Podle svazu BALPA vedení British Airways svými úspornými kroky narušilo důvěru v leteckou společnost a poškodilo dobré jméno firmy. Na druhé straně šéf aerolinek Alex Cruz tvrdí, že investice do firmy nikdy nebyly tak velké jako nyní. Obě strany přitom říkají, že chtějí pokračovat ve vyjednávání, žádné datum pro další kolo ale zatím stanoveno nebylo.

,