ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Miliardáři ve Velké Británii kvůli pandemii chudnou. O podporu žádají stát

  • 61
Nejbohatší Britové přicházejí kvůli koronaviru o miliardy liber. Majetek tisíce nejzámožnějších v zemi v úhrnu klesl poprvé od finanční krize z roku 2009, píše list The Sunday Times. Někteří majitelé velkých firem si proto zažádali o pomoc od státu na mzdy svých zaměstnanců. Ztráty až šest miliard liber zakusila více než polovina britských miliardářů.

Ze seznamu bohatých, který nedělník sestavuje už 32 let, vyplývá, že pandemie připravila v uplynulých dvou měsících nejbohatší Brity o 54 miliard liber (1,7 bilionu korun).

Koronavirus ve světě

Majitel kavárny v Bagkoku kontroluje teplotu jedné ze svých koček. (13. května...
Nepálští vojáci při čestné stráži. (15. května 2020)
Protestující s plynovou maskou a americkou vlajkou nesouhlasí s vládními...

Z firem, které zažádaly o pomoc britský stát, aby nemusely propouštět, je i proto pět společností, které vlastní lidé z první desítky nejbohatších. Britská vláda jim stejně jako jiným společnostem přispěje na 80 procent mzdy zaměstnanců až od výše 2 500 liber měsíčně.

Mezi žadateli figurují i bratři Hindujové původem z Indie, kteří působí v bankovnictví a dopravě a kteří jsou se svými 16 miliardami liber na druhém místě žebříčku. Loni jej dokonce s majetkem 22 miliard liber vedli. Do programu, který britská vláda spustila v březnu, bratři přihlásili na 360 zaměstnanců své firmy na výrobu autobusů v Optare v hrabství Severní Yorkshire na severu země, uvádí list.

Podle The Sunday Times z programu těžilo od jeho zahájení nejméně 20 britských miliardářů. Transfer prostředků plátců daní ve prospěch nejbohatších, přestože je zamýšlen jako prevence nezaměstnanosti, v zemi budí značné kontroverze, poznamenává list.

,