Pamětní padesáticentová mince s nápisem „Mír, prosperita a přátelství se všemi...

Pamětní padesáticentová mince s nápisem „Mír, prosperita a přátelství se všemi národy“ | foto: Reuters

Brexit se dostal na mince. Platidlo hlásá přátelství, ale také provokuje

  • 10
V pátek 31. ledna zaplaví britský trh tři miliony brexitových mincí a další miliony zacinkají později. Mají přinést poselství míru, prosperity a přátelství se všemi národy, ale už nyní část Britů spíše pobuřují.

„Odchod z Evropské unie je milníkem v naší historii a tato mince symbolizuje začátek této nové kapitoly,“ představil nové platidlo britský ministr financí Sajid Javid.

Britové si na novou 50pencovou minci s datem 31. ledna poprvé sáhnou v pátek, kdy země oficiálně vystoupí z EU. V první fázi vstoupí do oběhu tři miliony těchto mincí, později dalších sedm milionů. Třináct tisíc Britů si také objednalo její speciální verzi z britské královské mincovny. 

Veřejnost je však ve vnímání brexitu symbolizovaném příchodem nové mince rozdělena zhruba na dvě poloviny. Zatímco jedni emisi vnímají jako součást bujarých oslav svobody, která konečně přijde, pro jiné je nové platidlo jen další záminkou pro rozdělování národa. 

„Co je vzrušujícího na okrádání britských občanů o práva a ochranu? Na nátlaku na miliony lidí, kteří už jsou v Británii doma, aby museli žádat o povolení k pobytu? A na omezování příležitostí pro mladé Brity?“ podrážděně reagovala na sítí Twitter jedna z Britek, které si vystoupení z EU nepřejí.

Podle dalšího odpůrce brexitu Davida Schneidera opuštění EU povede k desetiletí zmařené prosperity a riziku ztráty milionů pracovních míst. Objevily se také nejasnosti nad tím, zda mince budou bezcenným symbolem, nebo s nimi půjde platit.

Zbrusu nová britská mince však vyvolala značné rozpory i kvůli jinému, spíše technickému detailu. Jakmile se totiž poprvé objevila její podoba se sloganem Mír, prosperita a přátelství všem národům, někteří Britové si všimli, že za slovem „prosperita“ by správně měla být čárka. Podle oxfordského slovníku totiž ve výčtu tří a více možností se před „a“ nebo „nebo“ psát čárka má. 

Přestože další oponují, že čárka ve větě být může i nemusí, spisovatel Philip Pullman na sociálních sítích vyjevil, že pravopisná chyba je nepřípustná a všechny vzdělané Brity vyzval k bojkotu nového platidla.

„Rozhodně to není jediná moje výhrada vůči minci, ale ta chybějící čárka mě doslova ničí,“ napsal na Twitteru populární britský romanopisec. 

Ministerstvo financí ražbu mincí dvakrát odkládalo kvůli odsouvání termínu vystoupení z Evropské unie.