Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brazílie investuje miliardy do olympiády, lidé i nemocnice musí počkat

  9:28
Dva týdny před začátkem olympiády pokles hospodářství a rozpočtová krize citelně zasahují do života více než 12 milionů lidí, kteří bydlí v pobřežním Riu de Janeiro a jeho okolí. To přiživuje zlost, že za projekty spojené s olympiádou se utratilo až 12 miliard dolarů. Důchodci a státní zaměstnanci, včetně učitelů, zdravotníků a policistů, přitom dostávají zaplaceno pozdě nebo dokonce vůbec.
Maracaná (ceremoniály, fotbal)

Maracaná (ceremoniály, fotbal) | foto: Rio2016.com

Stadion Maracaná leží u rušné ulice v brazilském Riu de Janeiro. Konala se tam finálová utkání světového poháru a v srpnu bude stadion dějištěm zahájení první olympiády v Jižní Americe. Poblíž se ale krčí betonový komplex zanedbané státní univerzity. Ta byla průkopníkem v nabídce studia pro žáky z chudých poměrů a menšin. Netěší se ale takové štědrosti vlády jako sousední slavný stadion, který od roku 2010 dostal od státu více než 370 milionů dolarů (9,1 miliardy korun) na přestavbu pro účely velkých sportovních akcí.

Letecké záběry z května 2016:

28. května 2016

V areálu vysoké školy se naopak hromadí odpadky. Až 23 tisíc studentů od března nenavštěvuje výuku, protože učitelé, dodavatelé a další zaměstnanci univerzity nedostali zaplaceno.

Přilehlá univerzitní nemocnice má takový nedostatek prostředků, že lékaři museli letos pravidelně omezovat léčbu, jelikož jim chyběly injekční stříkačky, latexové rukavice, léky na chemoterapii a antibiotika. Nemocnice přitom slouží jako regionální centrum pro transplantace a léčbu rakoviny. „Ještě nikdy jsme nebyli v tak svízelné situaci,“ cituje agentura Reuters ředitele nemocnice. Škrty ve státním rozpočtu podle něj způsobily, že nemocnice v některé dny ošetřuje méně než polovinu pacientů, které by jinak běžně zvládla.

Polovina Brazilců s olympiádou nesouhlasí

Mnoho místních si stěžuje, že takzvané olympijské projekty, včetně nové trasy metra a autobusových linek, jen málo pomáhají většině zdejších obyvatel, zato prospívají již tak zvýhodněným luxusním čtvrtím. Nedávný průzkum veřejného mínění ukázal, že polovina dotázaných Brazilců s pořádáním olympiády nesouhlasí a 63 procent si myslí, že akce přinese více nákladů než zisků.

„Musíte přemýšlet nad jejich prioritami,“ říká devětašedesátiletý vrátný, který čekal téměř šest měsíců na operaci prostaty. Ta se běžně provádí do několika týdnů. „Děláme tady představení pro svět a neumíme se postarat sami o sebe,“ dodává.

Když Rio v roce 2009 vyhrálo práva na pořádání letošní olympiády, Brazílii se ekonomicky dařilo. Zemi zaplavovaly příjmy zejména z rostoucího vývozu surovin. Brazílie chtěla předvést svůj vzestup a obnovu Ria, které bylo kdysi hlavním městem, ale v posledních desetiletích ekonomicky i politicky ztrácelo na úkor finančního centra Sao Paula a města Brasília, kde sídlí vláda. Nyní však Brazílie trpí nejhorší recesí od 30. let minulého století, takže výdaje na olympiádu teď působí hodně křiklavě.

Vláda v Riu zodpovídá za zhruba čtvrtinu výdajů na olympiádu, tvrdí organizátoři akce. Většinu peněz město vydalo na novou linku metra, která se oproti původnímu rozpočtu dvojnásobně prodražila. Její dokončení se navíc zpožďuje, takže se očekává, že bude částečně uvedena do provozu jen několik dní před začátkem olympiády. V červnu vyhlásil úřadující guvernér Ria stav finanční nouze a k pokrytí nákladů blížící se olympiády si vzal úvěr od hlavního města Brazílie.

Peníze jsou pryč, změny se nestaly

Rio de Janeiro navíc stále trápí rozsáhlá přítomnost násilí v ulicích. Více než dvacet ozbrojenců jednoho z drogových gangů nedávno zabilo policistu, když vtrhlo do veřejné nemocnice, aby osvobodili svého vůdce. Pověst Brazílie ale poškozují i korupční skandály a politický chaos. Prezidentka Dilma Rousseffová byla kvůli nesrovnalostem ve federálním rozpočtu dočasně sesazena.

Návštěvníci olympiády ale nebudou pravděpodobně čelit stejným problémům jako místní. Po dobu sportovních klání do 21. srpna zaplaví Rio více než 85 tisíc policistů, vojáků a dalších příslušníků pořádkových sil. Brazilská vláda také uvedla, že zajistí, aby v Riu fungovaly všechny základní služby, včetně nemocnic, které budou dočasně posíleny.

Kolik stojí olympiáda v Riu? Překročila rozpočet o 51 procent, tvrdí studie

To je ale jen malá útěcha pro místní obyvatele, které stále více trápí budoucnost. Jakmile se pozornost světa přesune jinam, Rio zůstane téměř stejné jako před olympiádou. „Ztratili jsme velkou příležitost, jak Rio de Janeiro opravdu zlepšit,“ říká levicový federální zákonodárce, jenž patří mezi kritiky představitelů města a sám kandiduje na starostu Ria. „Všechny peníze jsou vyčerpané, ale změnilo se jen velmi málo,“ dodává.

Zaměstnanci státní univerzity v Riu od března stávkují kvůli zpožděným nebo neuhrazeným platbám. Z původně slíbených peněz pro letošek přišla dosud od vlády asi třetina. Studenti a učitelé to dávají do protikladu se sportovním „zlatým dolem“. Zvlášť když státní auditor tento měsíc oznámil, že rekonstrukce stadionu Maracaná překročila o 62 procent původní rozpočet, a to kvůli vyšroubovaným cenám stavebníků. „Za ty peníze se dala naše škola provozovat více než rok,“ říká univerzitní profesor politologie.

Problémy na mnohé studenty těžce doléhají. Studentka Leticia chtěla letos školu dokončit a pak pokračovat v postgraduálním studiu a přednášet na fakultě. „Doufala jsem, že tady zůstanu a budu učit, abych vrátila to, co jsem dostala,“ vysvětluje. Teď ale své plány přehodnocuje a dokonce zvažuje, že Brazílii opustí.

Autor:
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato raketově zdražilo. Mohou za to Spojené státy, Čína i Rusko

13. dubna 2024

Cena zlata pokořila historické rekordy a podle ekonomů se ještě zdaleka nemusí zastavit. Důvodem...

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už píše dopisy ministrům

18. dubna 2024

Vysíláme Česko má velmi specifický trh práce. Je zde nejnižší nezaměstnanost v Evropě, to umožnilo podnikům...

Ceny pohonných hmot v Česku dále rostou, benzin již překročil čtyřicítku

18. dubna 2024  9:45

Paliva v Česku dál zdražují. Cena benzinu stoupla nad 40 korun za litr. Ve středu stál litr...

Sociální sítě jsou nepřítelem hospody, říká šéf obchodu z Prazdroje

18. dubna 2024

Premium Dříve se v hospodě vypilo na jedno posezení více piv, ale byly to spíše desítky. Dneska naopak...

Kansas láká migranty z New Yorku na práci. Zaměstnáme každého, slibuje

18. dubna 2024

„Chcete práci? Přijďte k nám!“ S takovým vzkazem se obrátil starosta Kansas City Quinton Lucas na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...