Boeing 737 MAX 8

Boeing 737 MAX 8 | foto: Profimedia.cz

Trumpův nápad se uchytil, ke změně názvu Max už Boeing vyzývají i zákazníci

  • 61
Šéf společnosti Air Lease Steven Udvar-Hazy vyzval amerického výrobce letadel Boeing, aby přestal u svých letounů používat název MAX, protože je zdiskreditovaný. Firma pronajímá letadla a u Boeingu má objednávku na 150 letounů 737 MAX. Podobný návrh už dříve vyslovil také americký prezident Donald Trump.

Letadla Boeing 737 Max po dvou tragických nehodách nesmějí od loňského jara do vzduchu. Boeingu kvůli tomu rapidně kleslo množství objednávek, za loňský rok bylo storna dokonce víc, než nových zakázek.

„Požádali jsme Boeing, aby se toho slova MAX zbavil,“ poznamenal na pondělní konferenci v Dublinu šéf Air Lease. „Myslím, že slovo MAX by se do historie mělo zapsat jako špatný název pro letadlo,“ dodal.

S názorem, že Boeing by měl svůj nejprodávanější stroj přejmenovat, loni v dubnu přišel i Trump. Firma pak v červnu uvedla, že nic takového v plánu nemá.

Air Lease vlastní 42 letadel 737 MAX, která byla po celém světě odstavena z provozu, když při dvou nehodách v Etiopii a v Indonésii zemřelo celkem 346 lidí.

Šéf Air Lease neočekává, že až tato letadla budou moci znovu do vzduchu, zaplaví trh a sníží leasingové sazby. Boeing totiž podle něj pravděpodobně nebude schopen dodávat více než 50 až 60 strojů za měsíc.

,