ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Máme nouzovou situaci, ohlásil Boeing 737 MAX nad USA. Bezpečně přistál

  • 35
Stroj Boeing 737 MAX, který mířil z Miami do New Yorku, ohlásil nouzovou situaci poté, co kapitán vypnul jeden z motorů kvůli potenciálnímu mechanickému problému. Letadlo bezpečně přistálo. Letadla Boeing 737 MAX byla celosvětově odstavena kvůli dvěma nehodám, v prosinci se vrátila do vzduchu.

Vnitrostátnímu letu s 95 cestujícími a šestičlennou posádkou se podařilo bezpečně přistát na letišti Newark Liberty, upřesnila letecká společnost American Airlines. Problém podle ní mohl způsobit tlak oleje v motoru nebo kontrolka objemu. 

Dopravce upřesnil, že potíže nezapříčinil stabilizační systémem MCAS, který je spojován s dvěma tragickými haváriemi Boeingů 737 MAX v letech 2018 a 2019. Americký Federální úřad pro letectví (FAA) uvedl, že se bude i tak událostí zabývat.

Letadla Boeing 737 MAX byla celosvětově odstavena od března 2019 kvůli dvěma nehodám, při nichž zahynulo v Indonésii a Etiopii dohromady 346 lidí. Klíčovou roli při nich sehrál právě software stabilizačního systému MCAS. 

Automatický systém kvůli vadnému senzoru tehdy opakovaně poslal stroj prudce dolů a posádka nedokázala nad letadlem udržet kontrolu. Americký Federální úřad pro letectví v listopadu minulého roku schválil změny, které Boeing na stroji provedl, a v prosinci se Boeing 737 MAX vrátil znovu na oblohu. Novou certifikaci letadlu udělili regulátoři i v dalších zemích a zpět v provozu už je podle agentury Bloomberg více než sto letadel Boeing 737 MAX.

,