Bývalý newyorský starosta Michael Bloomberg (19. dubna 2018)

Bývalý newyorský starosta Michael Bloomberg (19. dubna 2018) | foto: Reuters

Exstarosta Bloomberg zaplatí za USA miliony za příspěvek na ochranu klimatu

  • 12
Někdejší starosta New Yorku Michael Bloomberg zaplatí za USA 4,5 milionu dolarů (asi 93 milionů korun) roční příspěvek k pařížské dohodě o ochraně klimatu. Prezident Donald Trump loni oznámil, že USA od této dohody z roku 2015 odstoupí.

Bloomberg řekl v neděli v rozhovoru s televizí CBS, že doufá, že Trump příští rok svůj názor změní.

V pařížské dohodě se téměř 200 států zavazuje udržet míru oteplování pod dvěma stupni Celsia ve srovnání s předindustriálním obdobím.

Trump sice loni v červenci ohlásil odstoupení, avšak země, která původně dohodu podepsala, což je případ USA, může odstoupit od nové dohody nejdříve tři roky po jejím vstupu v platnost, tedy 4. listopadu 2019.

„Amerika se k něčemu zavázala a jako Američané máme odpovědnost to splnit, pokud to nečiní vláda. Já toho jsem schopen. Ano, pošlu šek se sumou, již Amerika slíbila, jako by to bylo od federální vlády,“ sdělil Bloomberg. Peníze mají být zaslány na konto Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu (UNFCCC).

Ze své charitativní nadace Bloomberg Philanthropies někdejší starosta loni nabídl ke krytí jiných projektů spojených s klimatickými změnami 15 milionů dolarů.

Trump letos v lednu naznačil, že by se USA mohly za určitých podmínek k dohodě vrátit.

Bloomberg řekl, že si myslí, že by Trump mohl názor na odstoupení změnit. „Je o něm známo, že názory mění. Amerika má velký podíl na řešení (klimatických změn) a měla by světu pomoci odvrátit hrozící katastrofu,“ řekl Bloomberg.