Elon Musk | foto: Getty Images

Muskův Twitter opět zamával s cenou bitcoinu, klesla nejníže za tři měsíce

  • 204
Nejznámější kryptoměna bitcoin v pondělí při obchodování v Asii klesla až na nejnižší hodnotu za tři měsíce. Investoři se jej zbavují v reakci na tweet šéfa Tesly Elona Muska, kterým naznačil, že automobilka zvažuje prodej svých bitcoinů. Musk to však posléze na svém Twitteru vyvrátil.

Při asijském obchodování bitcoin v pondělí klesl až na 42 185 dolarů (téměř 885 tisíc Kč), nejníže od 8. února, a ztrácel tak devět procent. Další z kryptoměn ethereum klesala o osm procent a dogecoin o téměř sedm procent.

Musk v minulosti podpořil trh s kryptoměnami svým nadšením pro tato aktiva. Kurz bitcoinu v minulosti opakovaně reagoval na některá Muskova prohlášení na Twitteru.

Zdroj: Investing.com

V poslední době se však zdá, že miliardářovo nadšení pro bitcoiny opadlo, zajímá se ale o dogecoiny, jakousi parodii na bitcoiny. Jeho změny názorů začínají děsit i dlouhodobé obchodníky s kryptoměnami.

Minulý týden Musk uvedl, že Tesla přestane přijímat bitcoiny při platbách za svá elektroauta. Jako důvod uvedl obavy o životní prostředí, protože při zpracování transakcí s těmito měnami se spotřebuje obrovské množství energie. V neděli pak naznačil, že Tesla už možná také prodala bitcoiny, které dříve koupila.

Zdroj: https://twitter.com/CryptoWhale/status/1393981793813078017

V odpovědi na neověřený účet na twitteru majitele @CryptoWhale, který uvedl, že Tesla prodala své bitcoiny, ale také, že na Muska se snesla vlna nenávisti, Musk reagoval slovem „opravdu“. Není ale jasné, zda potvrdil prodej, či, že čelil nenávisti. 

Posléze napsal, že Tesla své bitcoiny prodávat nebude. Krátce po 9. hodině však cena bitcoinu nadále zůstává v mínusu pod hranicí 45 tisíc dolarů.

Musk už minulý týden uvedl, že Tesla nebude prodávat své bitcoiny, kryptoměna však klesla téměř o čtvrtinu kvůli tomu, že je automobilka nebude přijímat při platbách za své vozy.

Dogecoin také ještě plně neoživil z propadu způsobeného Muskovým prohlášením, ve kterém ho označil za švindl, i když předtím naopak výrazně cenu této kryptoměny zvýšil. Od počátku letošního roku dogecoin stoupl zhruba stonásobně. Ethereum posílilo čtyřnásobně a bitcoin o 45 procent.

Bitcoin

ilustrační snímek

Co to je?

Nejstarší, nejrozšířenější a nejznámější kryptoměna (digitální měna). Peníze mají pouze elektronickou podobu, jejich majitel je může mít ve svém počítači jako soubory, nebo mu je uchovává třetí strana.

Jak funguje?

Díky speciální databázi, která uchovává neustále rostoucí počet záznamů. Tato technologie, nazývána blockchain, slouží jako účetní kniha bitcoinu. Online databáze je chráněna jak proti neoprávněnému zásahu z vnější strany, tak i ze strany samotných uživatelů. Konečné množství bitcoinů je předem známo a jejich uvolňování do oběhu je definováno v jeho zdrojovém kódu.

Čím se liší od jiných měn?

Unikátní vlastností bitcoinu je jeho úplná decentralizace. Je navržen tak, aby nikdo, ani jeho autor nebo jiní jednotlivci, skupiny či vlády, nemohl tuto měnu ovlivňovat, padělat, zabavovat účty, ovládat peněžní toky nebo způsobovat inflaci. 

Jaký je kurz?

Bitcoiny fungují od roku 2009, mezi roky 2015 a 2016 jejich cena vzrostla z 300 na téměř tisíc dolarů. V prosinci 2017 vyvrcholila bitcoinová horečka, když cena stoupla až ke 20 tisícům dolarů, pak ale během 12 měsíců postupně klesla až ke třem tisícům. Od podzimu 2020 cena opět prudce roste.

Co určuje cenu?

Bitcoin je zcela nezávislý na tradičních měnách, není krytý zlatem ani jinými komoditami, ale podobně jako u jiných běžných měn je jeho hodnota závislá na důvěře, že s ním bude možné v budoucnu zaplatit stejně jako dnes. Hodnota bitcoinu vychází čistě z nabídky a poptávky na trhu, v krátkodobých úsecích se kurz vyznačuje prudkým kolísáním ceny.

Jaká jsou rizika?

Kvůli své náročné vystopovatelnosti a nemožnosti kontroly je vhodný k trestné činnosti, ke stejnému účelu však lze zneužít i běžnou hotovost. Nicméně celá síť je online a hrozí zde nebezpečí od hackerů. Kryptografie samotného bitcoinu dosud nebyla prolomena, terči hackerů se však staly burzy, na nichž se s digitální měnou obchoduje. Celková škoda se počítá v desítkách miliard korun.

21. března 2021

,