ilustrační snímek | foto: Reuters

Skončí bitcoinová horečka? Kryptoměna zažila nejhorší propad od března

  • 343
Bitcoin zažil velký pád. Za pouhých 24 hodin klesla cena této virtuální měny o osm tisíc dolarů, v přepočtu o zhruba 172 000 korun. Ještě v pátek se přitom tato kryptoměna blížila k magické hranici 42 000 amerických dolarů, což je více než 900 000 korun.

Bitcoin se v pondělí vrátil na hodnotu, kterou měl na počátku roku 2021. Kurz této kryptoměny klesl až na 32 389 amerických dolarů, tedy zhruba 697 000 korun. Za jediný den poklesl Bitcoin o 13,4 procenta. Ještě v neděli se přitom bitcoin obchodoval za téměř 41 000 dolarů, v přepočtu za asi 882 000 korun.

Bitcoin konkuruje zlatu. Může vystoupat na 146 tisíc dolarů, tvrdí analytici

Kurz v posledních hodinách klesá i u dalších kryptoměn. O desítky procent poklesla kupříkladu také cena XRP, stellar či decentraland. I ostatní kybernetické měny však zažily propad minimálně v řádu několika jednotek procent.

Podle některých odborníků by však mohlo jít pouze o korekci. „Došlo k narušení parabolické křivky kurzu bitcoinu. Mělo by jít ale pouze o korekci,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Vijay Ayyar ze singapurské kryptoměnové burzy Luno.

„Korekce je podle mého pochopitelná, neboť parabolický růst bitcoinu je v blízké budoucnosti prostě neudržitelný,“ konstatoval ředitel investiční společnosti Guggenheim Investments Scott Minerd.

Bitcoin zažil prudký růst už v roce 2017, kdy se jeho cena vyšplhala na téměř 20 000 dolarů. V následujícím roce však bitcoin zažil strmý pád a jeho cena se ocitla až v blízkosti 3000 dolarů.

Zájem o bitcoiny sílí mezi největšími hráči. Ti ale zvyšují i cenu

Za loňský rok se cena bitcoinu zhruba zčtyřnásobila. V poslední době pak těží hlavně z poptávky ze strany větších a významnějších investorů. Pomáhá mu i politika centrálních bank a tisk dalších peněz pro boj s koronavirovou krizí, což vyvolává obavy ze zrychlení tempa růstu inflace.

Skeptici podle serveru CNBC však označují bitcoin za spekulativní investici, která nemá žádnou vnitřní hodnotu. Zastánci této digitální měny však upozorňují, že nynější vývoj je odlišný. Měnu podle nich začali nakupovat rovněž i institucionální investoři.

15. května 2018

,