(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Zapomeňte na bitcoin. Jiné kryptoměny se zhodnocují daleko lépe

  • 217
Minulý rok byl přelomovým v obchodě s digitálními aktivy. Jednoznačným vítězem je virtuální měna Ripple, jejíž hodnota vzrostla v roce 2017 o 36 tisíc procent. Značného zhodnocení dosáhly i méně známé kryptoměny jako Ethereum nebo Litecoin. Bitcoin se ve srovnání těch absolutně nejvýkonnějších umístil až na čtrnácté pozici.

Hodnota nejznámější a nejrozšířenější virtuální měny bitcoin stoupla minulý rok o víc než 1000 procent, přesto se bitcoin nedostal ani do první desítky nejvýkonnějších kryptoměn roku 2017.

Server Quartz publikoval data webu CoinMarketCap, který dlouhodobě sleduje situaci na trhu s virtuálními měnami. Podle tabulky výkonnosti je vítězem roku 2017 Ripple, což je technologie, jež se chová jako kryptoměna a současně digitální platební síť pro finanční transakce. V minulém roce se hodnota Ripplu zvýšila o víc než 36 tisíc procent, přičemž podstatná část tohoto zhodnocení proběhla v prosinci. V žebříčku následují méně známé pojmy jako NEM, Ardor či Dash.

Bitcoin versus nejziskovější kryptoměna roku 2017

Bitcoin, který podle serveru CoinMarketCap dosáhl v roce 2017 zhodnocení přibližně 1300 procent, se v tomto srovnání umístil až na 14. místě. Data publikována webem Quartz zahrnují veškerá virtuální aktiva. To znamená nejen jednotlivé kryptoměny, ale i různé druhy tokenů vydaných takzvaným „blockchainem“ měny ethereum, což je speciální druh decentralizované databáze, která se nejčastěji používá jako účetní kniha digitálních měn.

Ve srovnání pouze s konkurenčními kryptoměnami, tedy jen s těmi, které mají svoje vlastní „blockchainy“, je na tom ale bitcoin lépe. I v tomto žebříčku však obsadil až osmou pozici za virtuálními měnami jako Ethereum či Litecoin.

Nárůst hodnoty nejvýkonnějších kryptoměn roku 2017

Pohádkové zhodnocení bitcoinu během minulého roku v porovnání s ostatními digitálními měnami možná nepůsobí tak zázračně, nicméně je třeba zohlednit celkovou ekonomickou situaci - zejména nárůst indexu NASDAQ Composite o 27 procent, píše server Quarz. Tento index je jedním z nejvýznamnějších ukazatelů situace na americkém akciovém trhu.