ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Bitcoin překročil 10 tisíc dolarů, za týden získal jedenáct procent

  • 77
Kryptoměna bitcoin v uplynulém týdnu opět nabírala na hodnotě. Po zhruba měsíci propadů se tak opět přehoupla přes hranici deseti tisíc dolarů. Teď by mohla dál růst a pokud překoná 10,5 tisíce dolarů, nejspíš se jen tak nezastaví. K růstu jí pomohla změna chování investorů i vývoj na trhu se zlatem.

Bitcoin se nad hranici deset tisíc dolarů v minulosti prozatím vždy dostal jen krátkodobě. Většinou se nad ní udržel jen po několik týdnů, případně zhruba jeden měsíc. Výjimkou je samozřejmě tzv. bitcoinová horečka z roku 2017, kdy kryptoměna atakovala 20 tisíc dolarů. Tu však pravděpodobně způsobil jeden jediný manipulátor (více si můžete přečíst zde).

Pro investory je však přesto současný návrat nad desetitisícovou hranici dobrým znamením, ze kterého věští další rychlý růst. Přestože se totiž cena v posledních týdnech pohybovala kolem devíti tisíc dolarů, byla relativně stabilní. V posledním týdnu pak narostla o 11 procent.

Nízko přitom podle analytiků cenu udržovalo především opatrné chování investorů. Ti nejspíš chtěli rozprodáním svých zásob (a tedy snížením ceny) nalákat k investicím do bitcoinu další hráče. „To se ale nakonec nejspíš nestalo,“ řekl televizi CNBC Vijay Ayyar z burzy kryptoměn Luno. „Teď tak pravděpodobně pozorujeme to, že velcí hráči bitcoiny opět akumulují,“ dodal.

Vzhůru k patnácti tisícům

Cena tak podle Ayyara během příštích dní poroste směrem k hranici 10,5 tisíce dolarů, která podle něj bude kritická. „Ještě jsme ji nikdy nepřekročili. Pokud se to stane, bitcoin pravděpodobně vystřelí až k patnácti tisícům,“ komentoval. A podobně to vidí i další analytici. „Všechny oči se teď upírají na těch 10 500 dolarů,“ řekl webu Market Watch například Nigel Green z deVere Group.

Bitcoinu však kromě změny nálady mezi finančníky pomohl i vývoj ostatních trhů – hlavně toho se zlatem. Kryptoměna je totiž často označována za moderní či digitální zlato a je podobně jako vzácné kovy považován za jednu z nejbezpečnějších investic. Cena zlata je teď přitom nejvyšší v historii a blíží se hranici dvou tisíc dolarů (44,5 tisíce korun) za troyskou unci.

Část analytiků však před takovým přístupem k bitcoinu varuje. V poslední letech byl totiž mimo jiné známý i svojí velkou volatilitou. Není neobvyklé, že se jeho cena během jednoho dne změní o pět stovek dolarů či více.

Zdroj: Bitcoincharts.com