Bernie Sanders (2019)

Bernie Sanders (2019) | foto: Profimedia.cz

Vydělali za krize? Sanders chce daň pro boháče, Bezose by stála bilion

  • 198
Čtveřice demokratických senátorů na čele s Berniem Sandersem představila návrh jednorázové daně na výdělky z období pandemie. Američtí miliardáři by podle něj měli státu odvést 60 procent jmění, které nabyli po 18. březnu. Nejbohatšího člověka na světě, Jeffa Bezose, by to nyní stálo 42,8 miliardy dolarů (asi 952 miliard korun).

Jednorázová daň se má podle vermontského senátora vztahovat na zisky miliardářů z období mezi 18. březnem a 1. lednem 2021. Peníze by měly putovat do zdravotnictví, autoři návrhu si od toho slibují roční pokrytí všech výdajů na zdravotní péči, které by si jinak museli Američané hradit z vlastní kapsy.

Kolik by Sandersova daň stála „vítěze“ koronakrize

  • Jeff Bezos: 42,8 miliardy dolarů
  • Elon Musk: 27,5 miliardy dolarů
  • Mark Zuckerberg: 22,8 miliardy dolarů
  • Waltonovi (nejbohatší rodina v USA, zakladatelé Walmartu): 12,9 miliardy dolarů

K 5. srpnu vzrostl majetek 467 amerických miliardářů o 731 miliard dolarů, napsal Sanders s kolegy v tiskové zprávě. A právě na tyto peníze cílí navrhovaná 60procentní daň.

„V době enormní ekonomické bolesti a utrpení musíme udělat zásadní rozhodnutí. Buď bohatým umožníme i nadále bohatnout, zatímco všichni ostatní jsou chudší a chudší, nebo můžeme zdanit výhry hrstky miliardářů z pandemie a zlepšit zdraví a blahobyt desítek milionů Američanů,“ řekl Sanders.

Nárůst majetku amerických miliardářů během pandemie označil senátor za „obscénní“. Ve svém návrhu také vyčíslil, kolik by v případě přijetí zákona museli zaplatit miliardáři Jeff Bezos, Mark Zuckerberg či Elon Musk.

Jednorázová daň by zasáhla především kapitány technologického průmyslu či podnikatele v oblasti elektronické komerce, o jejichž služby během pandemie výrazně vzrostl zájem. Například akcie Bezosova Amazonu od března posílily o téměř 70 procent.

Bezos opět skokově zbohatl, za den si připsal téměř pětinásobek Babišova jmění

Zdanění nejbohatších je mezi americkými demokraty populárním tématem už od roku 2017, poznamenal server Marketwatch. Prezident Donald Trump tehdy prosadil zásadní daňovou reformu, která však podle kritiků pomohla zejména firmám a bohatým Američanům. Speciální daň pro nejbohatší měla loni ve svém programu také demokratická kandidátka na prezidenta Elizabeth Warrenová.