Gomeltransneft Družba

Gomeltransneft Družba | foto: Profimedia.cz

Bělorusko odstavilo Polsko od ropy. Běžná údržba potrubí, tvrdí Rusové

  • 186
Tranzit ruské ropy, která proudí přes Bělorusko do Polska, se ve středu zastavil. Přerušení dodávek potrvá čtyři dny a důvodem je údržba běloruské části ropovodu Družba, uvedla agentura Interfax s odkazem na mluvčího ruské společnosti Transněft, která je exportérem ruské ropy. Bělorusko se ke stopce nevyjádřilo.

O přerušení tranzitu ropy do Polska informoval tamní deník Rzeczpospolita. Dodávky se zastavily ve středu v poledne a odstávka má trvat čtyři dny. Přepravu ropy zajišťuje ruská státní firma Transněft, která ji přes severní větev ropovodu Družba dopravuje do Polska a Německa. Na severní a jižní větev se ropovod dělí v Bělorusku.

„Gomeltransněft (běloruská divize Transněftu, pozn. red.) pozastaví na 96 hodin přepravu ropy, aby mohla provádět běžnou údržbu v běloruské části ropovodu Družba,“ citovala agentura Interfax mluvčího Transněftu Igora Demina. Další podrobnosti mluvčí neposkytl. Běloruské úřady zatím také mlčí.

Polský deník připomněl, že země nedávno odepřela běloruským letadlům přístup na svá letiště. Krok byl součástí evropské reakce na nucené přistání civilního letadla v Bělorusku, jenž vedlo k zatčení kritika tamního režimu Ramana Prataseviče.

K poslednímu zastavení tranzitu ropy Družbou došlo před dvěma lety. V dubnu 2019 přestala téct poté, co v ní byla zjištěna kontaminace vysokými dávkami organického chloridu. Evropské státy tehdy pozastavily dovoz znečištěné ruské ropy do doby, než se situace vyřešila. Odstávka tehdy trvala přibližně dva měsíce.