Belgie je první zemí aurozóny, která vstoupila kvůli dluhové krizi do recese.

Belgie je první zemí aurozóny, která vstoupila kvůli dluhové krizi do recese. | foto: Evropská komise.

Belgie vstoupila do recese. V eurozóně je první

  • 30
Belgie se stala první zemí eurozóny, která ve druhém pololetí loňského roku vstoupila do recese. Ukázaly to předběžné údaje tamní centrální banky. Podle nich hrubý domácí produkt této šesté největší ekonomiky eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku klesl o 0,2 procenta. Navázal tak na pokles o 0,1 procenta ve třetím čtvrtletí.

Slabá výkonnost belgické ekonomiky tak potvrzuje obavy z toho, že do recese vstoupila i celá eurozóna. Ekonomové recesi většinou definují jako situaci, kdy ekonomika vykazuje pokles alespoň dvě čtvrtletí po sobě. Analytici čekají, že velmi náročný bude pro eurozónu celý letošní rok.

V meziročním srovnání si belgická ekonomika zatím růst zachovává, jeho tempo se ale snížilo na 0,9 procenta z předchozích 1,6 procenta o čtvrtletí dříve. Růst přitom zvolňuje už dlouho, předloni v posledním čtvrtletí ekonomika Belgie rostla ročním tempem 2,1 procenta.

Vývoj belgické ekonomiky slouží jako vodítko toho, co lze později čekat v celé Evropské unii. Řada západoevropských zemí už je recesi velmi blízko, dostaly se do ní většinou v důsledku přetrvávající dluhové krize v eurozóně a negativních dopadů úsporných opatření. Ta mají zabránit tomu, aby se současná krize opakovala.

Ekonomika eurozóny v loňském třetím čtvrtletí sice ještě rostla, ale už jen o 0,2 procenta. Předběžná data za čtvrté čtvrtletí zatím nejsou známa, zveřejněna budou 15. února.

,