Pálka legendy baseballu Rutha vynesla miliony. Dědic ji měl na záchodě

  • 3
Pálka baseballové legendy Babe Rutha, kterou vystřelil do hlediště svůj pětistý homerun v kariéře, se prodala v aukci za více než milion dolarů, v přepočtu čtyřiadvacet milionů korun.

Předměty spojené s jedním z nejlepších hráčů v historii nejvyšší baseballové soutěže světa Major Lague Baseball jsou velmi cenné a žádané. Potvrdila to i zatím poslední dražba, při níž neznámý kupec zaplatil 1,08 milionu dolarů, tedy 24,3 milionů korun za pálku, jíž bijec, přezdívaný „Bambino“ (dítě), odpálil svůj pětistý nechytatelný odpal.

O dražbě informovala společnost SCP Auctions. Dřevěnou pálku Babe Ruth před 75 lety, v polovině roku 1940, daroval svému příteli, Jim Riceovi, bývalému starostovi New Yorku. Poté, co Ruth ukončil kariéru v roce 1935, spolu často chodívali hrát golf a bowling. „Vídali se téměř každý den,“ řekl Riceův syn Terry CNBC.

Terry se svými sestrami Pam a Patricií roky schovávali vzácnou trofej doma v utajení před svými přáteli, protože se obávali, že by ji někdo mohl odcizit. A dokonce ji před zraky ostatních často skrývali na záchodě.

„Stalo se to pro nás spíš přítěží,“ uvedl politikův syn s tím, že se pálka musela nechat například pojistit před krádeží. Pojištěna byla dokonce na víc než jeden milion dolarů.

Není to poprvé, kdy nějaká z relikvií po hráči, který je součástí baseballové Síně slávy, překonala milionovou hranici. V roce 2004 se za 1,3 milionů dolarů vydražila pálka, kterou tento hráč v roce 1923 odpálil vůbec první homerun na slavném stadionu Yankees v New Yorku.

Ještě větší cenu však měl Ruthův dres z let 1928 až 1930, v němž vyjížděl na hostování. Ten se letos prodal za rekordních 5,6 milionů dolarů.

„Babe Ruth je králem sportovních pamětihodností,“ říká David Kohler z aukční společnosti SCP Auctions. Sám věřil, že prodej této pálky může přinést další rekord.

Babe Ruth, vlastním jménem George Hermann Ruth Jr. (1895–1948), byl typickým silovým pálkařem, který držel v americké MLB dlouhá desetiletí řadu rekordů. Některé z nich jsou dodnes nepřekonané. Dlouho byl také rekordmanem v počtu odpálených homerunů. Svůj pětistý odpal za hrazení vyslal 11. srpna roku 1929 proti týmu Cleveland Indians a stal se tak vůbec prvním hráčem, který dosáhl této mety.

Za svou kariéru Ruth odpálil celkem 714 homerunů. V současnosti rekord v počtu odpálených homerunů drží Barry Bonds, který jich má na kontě 762.