(ilustrační snímek) | foto: AP

Barbie na stříbrném plátně? Mattel oznámil vytvoření filmové divize

  • 3
Americký výrobce hraček Mattel ve čtvrtek oznámil, že vytvoří filmovou divizi, která by měla dostat jeho výrobky na filmová plátna. Divizi povede hollywoodská producentka Robbie Brennerová. Krok by mohl zpomalit pokles tržeb společnosti, již zasáhl nedávný bankrot sítě hračkářství Toys R Us, která byla jeho největším zákazníkem.

„Robbie je nadaná vypravěčka příběhů a vysoce respektovaný tvůrce filmů se značnými kontakty v zábavním průmyslu. Je perfektním lídrem pro oživení našich slavných značek,“ komentoval volbu Brennerové do čela filmové divize výkonný ředitel Mattelu Ynon Kreiz. Brennerová stála za produkcí snímku Klub poslední naděje, za nějž byla nominována na Oscara.

„Několik generací dětí po celém světě vyrostlo s hlubokou emocionální vazbou na značky a postavy od Mattela,“ komentovala Brennerová své zvolení na stránkách společnosti. „Je zde celá řada příběhů k vyprávění. Těším se na spolupráci s Ynonem a jeho týmem, aby se tak stalo.“ Akcie Mattelu reagovaly na čtvrteční oznámení mírným nárůstem, nicméně posléze se vrátily na původní hodnotu.

Poslední opatření Mattelu by mělo společnosti pomoci vyrovnat se s dlouhodobým poklesem tržeb. „Příjmy společnosti padají poslední čtyři roky, zatímco její akcie ztratily polovinu hodnoty,“ uvádí agentura Bloomberg. Výrobce hraček zasáhl nedávný kolaps řetězce hračkářství Toys R Us, který byl jeho největším odběratelem.

Hračkami se inspirovaly i Transformers

Filmová divize Mattelu by měla tento nepříznivý vývoj zvrátit. Společnost postupuje podobným způsobem, jako jeden z jejich největších rivalů na trhu s hračkami, americká firma Hasbro. Ta má oporoti Mattelu více než dvojnásobní tržní hodnotu a úspěšně přetavila mnohé své produkty do filmové či seriálové podoby.

Jedním z nejúspěšnějších projektů tohoto typu byla filmová série Transformers, která se inpirovala právě hračkami od Hasbro. Server CNBC uvádí, že tyto filmy celosvětově vydělaly přes 4,37 miliardy dolarů (téměř 100 miliard korun). Úspěchy na střibrném plátně v posledních letech sklízí i značka Lego.

Mattel oznámil v minulém roce několik drastických opatření, kterými se s poklesem svých tržeb pokoušel vyrovnat. Firma pozastavila vyplácení dividendy a plánuje osekat náklady o 650 milionů dolarů. Součástí tohoto procesu má být podle agentury Reuters prodej několika továren v Mexiku. Letos v červenci firma poté, co nesplnila čtvrtletní odhad tržeb, oznámila, že propustí 2 200 lidí.

Mattel už má předchozí zkušenosti s filmovým průmyslem. Kromě několika krátkých online sérií se jedna z jejich nejslavnějších hraček, panenka Barbie, objevila ve druhém a třetím dílu filmové série Toy Story: Příběh hraček.

Tradiční výrobci se přizpůsobují éře internetu

Podle původních plánů výrobce měla slavná panenka získat vlastní celovečerní film už v minulosti. „Mattel společně se Sony připravovali hraný film Barbie v hlavní roli s Anne Hathawayovou, jenž měl mít premiéru v roce 2020. Podle Mattelu tato možnost padla a projekt nepokračuje,“ napsal časopis The Hollywood Reporter.

Deník Financial Times uvádí, že poslední krok Mattelu je posledním náznakem toho, jak se výrobci hraček pokoušejí přizpůsobit digitální éře. Zejména internetový prodej představuje pro klasické prodejce významnou konkurenci, která stála i za krachem Toys R Us.

Tento postup dává smysl i vzhledem ke zkušenostem současného generálního ředitele Mattelu Ynona Kreize, jenž na této pozici působí od letošního dubna. Kreiz byl v minulosti šéfem dětského kanálu Fox Kids.

Loni Mattel poprvé zahalil panenku Barbie muslimským šátkem:

15. listopadu 2017