Sada plastových librovek je kompletní, do oběhu se přidal Alan Turing

  • 14
Britská centrální banka dokončila přechod od papírových k plastovým bankovkám. Do oběhu ve středu vstoupila nová bankovka v hodnotě 50 liber (téměř 1500 Kč) s portrétem matematika a počítačového průkopníka Alana Turinga, která je poslední z nové řady plastových bankovek.

Bank of England, jak zní oficiální název britské centrální banky, představila novou bankovku před třemi měsíci. Současné papírové bankovky, na jejichž rubu je zobrazen vynálezce parního stroje James Watt a jeho obchodní partner Matthew Boulton, zůstávají v oběhu společně s těmi polymerovými do konce září 2022.

V případě padesátilibrovky je však nejméně pravděpodobné, že se ocitne v peněženkách běžných lidí. V oběhu je v současnosti zhruba 357 milionů bankovek v hodnotě 50 liber, celkem je pak v zemi v oběhu 4,5 miliardy bankovek. Oblíbenější při každodenních transakcích jsou bankovky s nižší hodnotou a vláda v minulosti debatovala o tom, zda by tato bankovka neměla být zrušena.

Turingův elektromechanický stroj, předchůdce moderních počítačů, rozluštil kód Enigma používaný nacistickým Německem a pomohl spojencům vyhrát druhou světovou válku. Po válce byl Turing stíhán za homosexualitu, která byla tehdy nezákonná. V roce 2013 mu královna posmrtně udělila milost. Na jeho počest je od roku 1966 udílena Turingova cena, která patří mezi nejvýznamnější ocenění v informatice.

Kromě Turinga jsou na bankovce také matematické vzorce a obrázek pilotního počítače a technických výkresů přístroje použitého pro rozluštění kódu Enigma. Je tam i Turingův citát o vzestupu inteligence strojů: „Toto je pouze předzvěst toho, co přijde, a jen stín toho, co bude.“

Podobně jako předchozí plastové bankovky má i tato řadu bezpečnostních prvků, včetně hologramů či průhledných oken.

V roce 2016 začala platit plastová pětilibrovka, v roce 2017 desetilibrovka a loni dvacetilibrovka. Podle centrální banky vydrží plastová bankovka dvaapůlkrát déle než papírová. Její životnost banka odhaduje na pět let, zatímco papírová bankovka vydrží přibližně dva roky. Plastové bankovky vydrží, i když je člověk zapomene v kapse a vypere. Jejich výroba je ale podle britského tisku dvakrát dražší než v případě papírových bankovek.