Úvodní slovo v Davosu bude mít francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Úvodní slovo v Davosu bude mít francouzský prezident Nicolas Sarkozy. | foto: AP

Bankéři v Davosu napadají Obamovu regulaci bank

  • 6
Ve švýcarském letovisku Davos začala 40. ekonomická konference. Světoví finančníci, politici, podnikatelé, diplomaté a celebrity se zamýšlejí nad tím, jak porazit krizi a předejít té další. K tomu má pomoci hlavně reforma bankovního a finančního sektoru. Proti regulacím ale vystupují bankéři. Na konferenci letos nepřijel pravidelný host Václav Klaus.

Někteří hosté v Davosu vyjádřili znepokojení nad zákroky proti finančnímu sektoru, jaké v nedávných dnech ohlásil americký prezident Barack Obama. Ten chce omezit velikost bankovních domů. Tvrdý postup proti bankám odmítají hlavně komerční bankéři. "Pokud přestaneme mít k dispozici efektivní trhy, můžeme na tom nakonec ztratit všichni," řekl šéf Deutsche Bank Josef Ackermann.

Šéf největší německé banky také upozornil, že některé z finančních aktivit se mohou kvůli zákrokům vlád přesunout do neregulovaného sektoru. Pochybné jsou rovněž snahy uměle omezit velikost bank, protože hrozí vznik malých a roztříštěných subjektů, které nebudou příliš schopny zajistit potřeby globálního obchodu a výroby, řekl Ackermann.

Americké plány na omezení velikosti bank, britský záměr razantně zdanit prémie zaměstnanců bank a izolovanost těchto kroků v Davosu napadl prezident britské banky Barclays Bob Diamond. "Neznám žádný důkaz, že správnou odpovědí je snižování velikosti bank. Pokud řekneme, že příliš velké je špatné, mohlo by to mít velmi negativní dopad na globální obchod a ekonomiku," řekl Diamond. "Izolované kroky ve Spojených státech a Británii nepřinášejí žádný prospěch," dodal Diamond.

Centrální bankéři omezení vítají

Centrální bankéři a zástupci dalších regulačních organizací Obamovy plány spíše opatrně vítají. Prezident německé Bundesbanky a kolega šéfa Evropské centrální banky Jean-Claude Tricheta Axel Weber televizi CNBC řekl, že tyto záměry "jdou ve správném směru" a že omezit aktivity bank je nutné, jelikož banky musí proti rizikovým aktivitám zadržovat více kapitálu. Jaime Caruana, šéf Banky pro mezinárodní platby (BIS), která připravuje nová globální pravidla kapitálové přiměřenosti bank, sice uznal potřebu větší mezinárodní koordinace v regulaci, připustil však pro jednotlivé země flexibilitu.

Dalším projednávaným bodem na konferenci bude pravděpodobně nebezpečí státních bankrotů zemí jako Řecko, jejichž zadluženost prudce vzrostla v důsledku recese a štědrých vládních výdajů na podporu ekonomiky a záchranu bank.

Konferenci v Davosu letos provází menší účast, zejména z americké strany. Nepřijede ani český prezident Václav Klaus. Mluvčí Radim Ochvat tisku sdělil, že prezident letos s návštěvou Davosu nepočítá.

,