Turistický ráj v Karibiku zdevastoval hurikán. Zotavovat se může dlouho

  • 5
Bahamy devastuje nejničivější hurikán v historii. Jaké škody Dorian napáchá v turistické destinaci číslo jedna v Karibiku, se zjišťuje. Pro zemi, ze 60 procent závislou na cestovním ruchu, to však bude velká rána, protože některé ostrovy se budou obnovovat roky.

Bahamy jsou zemí v Karibiku, jejíž ekonomika je nejvíce závislá na přílivu turistů. A právě to může být v příštích letech problém minimálně v nejpostiženějších částech země.

Devět miliard dolarů do rozpočtu země, tedy šedesát procent, generuje cestovní ruch. Na odhad celkových škod způsobených bouří je zatím příliš brzy, zpráva banky UBS nicméně předběžně škody po celé USA odhadla na i 15 a 25 miliard dolarů.

Dorian řádil na Bahamách už od neděle, postup silného hurikánu byl velmi pomalý a některé čtvrti doslova srovnal se zemí. Na některých ostrovech nefungovala ještě v úterý elektřina a dodávky vody.

Obrovské škody napáchala bouře v severní části ostrovního státu, na ostrovech Abacos a Grand Bahama, kde se však podle CNN nachází menší část hotelových kapacit na ostrovech – 2250 pokojů, tedy zhruba patnáct procent všech kapacit v zemi. 

Mnohem exponovanějším turistickým cílem je ostrov Nassau na jihozápadě, kde se nachází téměř 11 tisíc pokojů a obří turistické resorty jako Baha Mar a Atlantis. Nassau bylo částečně zaplaveno. Letiště otevřelo už v úterý, ale řada aerolinek lety zrušila.

V dalších částech Baham nemusí být škody tak vysoké, protože hurikán slábne, uvedl majitel realitní společnosti Resort Capital Partners. „Na turismus to bude mít krátkodobý dopad,“ řekl CNN a dodal, že i další země postižené hurikány jako Panenské ostrovy a Portoriko se v minulosti z pohrom zotavily. Připustil nicméně, že další výzvou bude, kde vzít peníze na obnovu.

Hlavní turistická sezona na ostrovech začne v prosinci. Podle Newtona mohou být na nejpostiženějších ostrovech některé menší hotely vyřazeny na jednu až dvě sezony.

Premiér Baham Hubert Minnis katastrofu označil za rozsáhlou a bezprecedentní. Zničeno bylo mnoho rezidenčních domů, ale i celých firem. Ostrov Grand Bahama je částečně pod vodou.

Ministryně pro cestovní ruch a letectví Joy Jibrilu uvedla, že se má velké starosti o bezpečnost lidí na dvou nejpostiženějších ostrovech a že je vděčná, že pohroma nepostihla většinu z dalších sedmi set ostrovů.

Dopad na cestovní ruch nyní začíná pociťovat Florida. Společnost Disney dočasně uzavřela některé ze svých zábavních parků, ztráty však zatím nevyčíslila.

,