Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Auditoři odmítli pošestnácté schválit rozpočet EU. Vadí jim nejasnosti v dotacích

  • 4
Evropský účetní dvůr už pošestnácté za sebou odmítl schválit hospodaření Evropské unie za uplynulý rok. Auditorům jsou trnem v oku chybná vyúčtování a zneužívání unijních dotací. K obojímu loni sice nedocházelo tak často jako v minulosti, i tak dosahují různá pochybení zhruba pěti procent rozpočtu. EU přitom loni hospodařila s téměř třemi biliony korun.

Chybovost u vyúčtování dotací, které nutně nemusí znamenat jejich zneužití, nepadá na vrub unijních institucí, ale především členských států EU, jež je v drtivé většině případů rozdělují. Cílem největších podvodů a špatného účetnictví je již tradičně zemědělství.

EU loni farmářům na dotacích vyplatila téměř 56 miliard eur, tedy zhruba 1,4 bilionu korun, celkem 27 procent z nich ale vykazuje chyby, přičemž v pěti procentech případů může jít skutečně o zneužití unijních peněz.

Zemědělství je také oborem, který vždy poskytuje několik opravdu bizarních příkladů zneužití dotací.

Peníze na golf i fotbalový trávník

Zatímco v minulých letech například členské státy přispívaly z rozpočtové kapitoly EU určené pro farmáře například na výstavbu golfových hřišť, letos jsou jedním z příkladů například bulharské dotace pro fotbalové kluby na nový trávník.

"Evropská komise by měla odhalit jména členských států, které nedodržují unijní pravidla pro rozdělování dotací a musí nutně zlepšit kontrolní systémy," řekla německá europoslankyně Inge Gräßleová, která zasedá v rozpočtovém výboru Evropského parlamentu.

Značné problémy ovšem provázejí i dotace, které unie rozděluje v rámci takzvané kohezní politiky, tedy u dotací na něž mají nárok jen regiony, jejichž životní úroveň nedosahuje 75 procent průměru EU. "Stejně jako v předchozích letech bylo rozdělování dotací poznamenáno značným množstvím chyb," uvedl Evropský účetní dvůr. Mezi chudší regiony unie rozdělila v loňském roce více než 33 miliard eur, tedy více než 825 miliard korun.

,