Příkladem jsou třeba zisky v čínské restauraci Ma Hong v srdci Pekingu. Ty se totiž v posledních týdnech i kvůli rostoucím nákladům snížily asi o pětinu. Některé klíčové suroviny jim zdražily až o padesát procent. Navyšovat ceny jídel ale aktuálně v plánu nemají.
„Zatím prodáváme za stejnou cenu jako dřív. Souvisí to s důsledky koronavirové pandemie. Momentálně je to podobné skoro v celém Pekingu, nejsme jediná restaurace, která trpí,“ uvedl pro Reuters zástupce restaurace Ma Hong.
Ceny potravin v současné chvíli po celém světě rostou hned z několika důvodů. Mohou za to důsledky během pandemie nemoci covid-19, během které došlo po celém světě ke značnému zpřetrhání dodavatelských řetězců. Nyní situaci zhoršuje také ruská invaze na Ukrajinu, kvůli které se kupříkladu citelně sníží objem vypěstované pšenice či dalších obilnin, což způsobuje další růst cen.
S ekonomickými důsledky posledních měsíců se však musí vypořádávat třeba právě i asijské pouliční podniky, které jsou nedílnou součástí tamějších ekonomik.
Mohammad Ilyas, který pracuje jako kuchař v jednom pákistánském pouličním stánku, už vyšší ceny surovin také zaznamenal. „Pracuji v tomto restauračním podniku posledních patnáct let. V uplynulých dnech ale vzrostly ceny rýže či koření natolik, že si je chudí nemohou často dovolit,“ řekl pro agenturu Reuters.
I proto některé podniky se na současnou krizi rozhodly prozatím zareagovat zmenšením prodávaných porcí a ceny ponechaly stejné.
Přesto ale současné cenové tlaky už postupně mění chování asijských konzumentů, což pro Reuters potvrdily také podniky. „V současné době se pokouším omezit stravování v restauracích a víc si sám vařit doma,“ uvedl čtyřiadvacetiletý Steven Chang, který pracuje v čínském sektoru služeb.