Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ženy do armády nepatří, napsal před 33 lety mluvčí Boeingu. Teď rezignuje

  17:30
Vysoké křeslo vedoucího komunikace společnosti Boeing opouští Niel Golightly. Rezignoval poté, co jeden ze zaměstnanců firmy upozornil na 33 let starý článek. V něm teď už bývalý tiskový mluvčí Boeingu jako mladý pilot amerického námořnictva vysvětluje, proč ženy nepatří do armády. Svých mladických názorů nyní lituje.
Ženy v americké armádě

Ženy v americké armádě | foto: Reuters

„Nejde o to, zda ženy mohou či nemohou střílet z M-60, zda by zvládly manévrovací souboje stíhaček MiG nebo zdali by dokázaly řídit tank. Přizváním žen zničíme výlučně mužskou nedotknutelnost válečného boje a s ní zmizí i ženské představy o tom, za co muži bojují - za mír, domov a rodinu.”

Těmito slovy začíná článek s titulkem „Bez práva bojovat“, který v roce 1987 otiskl Sborník Amerického námořního institutu. Prezentované myšlenky pochází z pera tehdy devětadvacetiletého pilota amerického námořnictva Niela Golightlyho. Ten se teprve před šesti měsíci stal vedoucím komunikace jednoho z největších výrobců letecké techniky, společnosti Boeing.

Po půlročním úspěšném působení nicméně místo hlavního tiskového mluvčího opouští. Golightly rezignoval minulý týden poté, co si jeden ze zaměstnanců postěžoval na výše citovaný článek. I přesto, že se Golightly svého postu vzdal, podle jeho vlastních slov již nezastává myšlenky, prezentované před třiatřiceti lety.

„Článek, který jsem napsal, společně s argumenty, které jsem velmi záhy popřel, je pro mě bolestivým čtením,“ cituje dvaašedesátiletého Golightlyho The New York Times. „Je bolestivým, protože je špatný, protože uráží ženy a protože mi připomíná tvrdou a trapnou lekci, které mé neinformované a neforemné ‚já‘ získávalo poté, co článek vyšel.“

Soumrak obrů. Boeing podle médií ukončí výrobu slavného Jumbo Jetu

Ačkoli Golightly odstoupil, z jeho slov je patrné, že očekává určité ospravedlnění v souvislosti s tím, jaké názory má na dané téma dnes. Lidé by podle něj měli mít prostor, aby dospěli a změnili své ideály, aniž by byli souzeni podle názorů, které zastávali před desítkami let. 

„Jako mladí jsme koketovali s různými myšlenkami. Dělali jsme věci, za kterými se nyní můžeme ohlédnout a říct: ‚To bylo pěkně hloupé, ale alespoň jsme se mohli poučit‘. Myslím si, že to je to, co se chce po vůdcích společnosti, politiky a byznysu,“ míní bývalý mluvčí.

Nemyslitelné lodní zásoby vložek a tamponů

Podle tehdy devětadvacetiletého Golightlyho je hlavní potíží sexuální napětí, které by mohlo vznikat v případě, kdy ženy a muži bojují bok po boku.

„Na palubě letadlové lodi (...) neexistuje prostor pro problémy typu sexuálního obtěžování, znásilnění, prostituce, těhotenství, milostných trojúhelníků a adolescentních emočních krizí. Neexistuje výhoda, kterou by ženy mohly do první linie přinést, a která by stála za náklady spojené s poskytováním soukromého zařízení, za výrobu speciálních vojenských tamponů ani za udržování lodních zásob ženských hygienických potřeb,“ domýšlel se americký pilot v roce 1987. 

Další problém vojaček leží podle třiatřicet let starých slov v způsobu, jakým ženy vnímají mezilidské vztahy. „Jejich obrovská osobní odvaha obvykle odráží jejich loajalitu vůči rodině a domovu, nikoli vůči sobě navzájem a ‚skupině‘.“ 

Chybí jim zkrátka „sounáležitost“, jež je podle článku základní hodnotou na bojišti. „Muži, kteří trénují, bojují a žijí společně, jsou emocionálně synchronizovaní a nezabývají se komplikovanými psychologickými záhadami,“ mínil Golightly.

Politicky korektní Boeing

Společnost Boeing si v poslední době na politické korektnosti zakládá a tak byl Golightlyho odchod s největší pravděpodobností nevyhnutelný. Před měsícem napsal výkonný ředitel firmy David Calhoun mail všem zaměstnancům, v němž reagoval na zabití George Floyda minneapolskými policisty.

„Boeing bude mít nulovou toleranci pro bigotnost jakékoli podoby,“ předesílal Calhoun v e-mailu. Zároveň upozorňoval, že firma je odhodlaná vyhnat ze svých struktur takové chování, které by porušovalo hodnoty firmy a poškozovalo kolegy.

Calhoun podle svých slov Golightlyho rozhodnutí odstoupit respektuje. „Niel a já jsme intenzivně diskutovali o článku a jeho důsledcích pro jeho roli vedoucího komunikace společnosti. Děkuji mu za jeho přínos společnosti, který byl důležitý i přesto, že trval jen krátce.“

„Chci zdůraznit, že naše společnost se neúprosně zavazuje k hodnotám rozmanitosti a začlenění v každém jejím koutě. Aby tak všichni zaměstnanci měli stejnou příležitost vyniknout,“ dodává Calhoun.

Odnož Boeingu, jež vyrábí komerční letadla propustila minulý měsíc hned několik zaměstnanců kvůli nevhodnému chování. Jeden z nich se provinil tím, že na pracovišti afroamerického manažera zanechal rasistické symboly.

Avšak vyústění kauzy kolem článku se nesetkalo všeobecným pochopením. Odchod Golightlyho zaráží například jeho bývalého spolupracovníka, současného tiskového mluvčího společnosti Royal Dutch Shell, Bjorna Edlunda.

Podle něj by mělo být s případem naloženo jinak, protože Golightly talenty žen podporuje. „Je ohromující, že něco, co napsal před 33 lety, může vést k ukončení jeho pracovního poměru,“ uvádí Edlund.

Autor:
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Horkovod dodá Brnu teplo a zbaví ho závislosti na plynu, říká ředitel Tepláren

20. dubna 2024

Premium Projekt horkovodu vedoucího z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna byl po desetiletích přerušení...

Každá pátá firma v Česku je nefunkční. Povinnosti mají stejné jako ty živé

20. dubna 2024

Zombie firmy. I tak se v Česku nazývají společnosti, které jsou zapsané v obchodním rejstříku, ale...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...