Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: bbc.co.uk

Apple dá v Číně stamiliony dolarů na projekty vyrábějící čistou energii

  • 1
Čínský fond čisté energie v hodnotě 300 milionů dolarů (6,7 miliardy korun) založil gigant Apple a několik jeho dodavatelů. Cílem je investovat do projektů obnovitelné energie a v příštích čtyřech letech vyprodukovat aspoň jeden gigawatt. Ten by stačil na zásobení jednoho milionu domácností.

Obnovitelná energie je dlouho součástí korporátní kultury společnosti Apple. Už před deseti lety firma napájela své datové centrum v americkém státě Severní Karolína zelenou energií. Nechala si za tím účelem postavit tři solární elektrárny bioplynovou stanici.

Letos v dubnu představila recyklačního robota Daisy, který rozebírá staré iPhony. Oznámila také, že její výrobny ve 43 zemích světa využívají pouze energii pocházející z obnovitelných zdrojů. Nyní společnost obrátila pozornost i na svůj dodavatelský řetězec. Snaží se, aby americké a kanadské firmy, které jí dodávají hliník, snížily emise skleníkových plynů, informuje CNBC.

Ze skořápek ořechů či z řas vyvíjí biopaliva, která výrazněji snižují emise

„Mise Apple je stále stejná. Jsme tu, abychom změnili svět. Proto se neustále snažíme dělat více s menšími zdroji a zmírnit tak náš dopad na Zemi, kterou všichni sdílíme, a zároveň rozšiřovat a znovu definovat možnosti, které jsou před námi,“ napsal Apple v letošní zprávě o odpovědnosti k životnímu prostředí.

Pokud bude model čínského fondu čisté energie úspěšný, mohl by se uplatnit i v jiných zemích.

Poptávka po energii v Číně letí rychle vzhůru a tamní vláda se tak snaží o významnější posun směrem k čistější výrobě energie. Jednak kvůli zlepšení ovzduší v čínských městech, ale i proto, že chce investovat do odvětví budoucnosti, míní David Sandalow z Kolumbijské univerzity v New Yorku.

„Čína se tradičně spoléhá na uhlí. Ale podíl obnovitelné energie v posledních několika letech dramaticky narostl a už začíná ukusovat i z koláče uhelné energie. To vše za silné podpory čínské vlády,“ tvrdí Sandalow.

Díky tomu bylo v Číně loni na instalováno víc solárních panelů než ve zbytku světa. Země je také světovou jedničkou ve výrobě energie z větru a vody.

Čína je sice otevřená iniciativám na podporu zelené energie, ale pro menší společnosti s limitovanými prostředky je přechod na čistou energii složitý. Apple doufá, že skrz svůj fond bude schopný pomoct i těmto firmám.